3dots.ro

Un băiețel de 10 ani l-a învins pe campionul mondial la șah Magnus Carlsen – video

Un băiețel de 10 ani l-a învins pe campionul mondial la șah Magnus Carlsen – video

Faustino Oro, un băieţel argentinian în vârstă de 10 ani, a reuşit să îl învingă pe numărul unu mondial la șah, Magnus Carlsen.

Reuşind să-l învingă pe Magnus Carlsen, de cinci ori campion mondial, băiețelul argentinian, supranumit ”Goldon Boy”, a reuşit cea mai bună performanţă a carierei sale.

Meciul s-a disputat pe platforma Chess.com în sistemul ”Bullet”, o variantă de șah ultra-rapid în care jucătorii au la dispoziție doar un minut pentru a efectua mutările.

Cu piesele albe, Faustino Oro a reuşit să-l învingă pe marele maestru norvegian în 48 de mutări, marcând o etapă istorică în lumea şahului.

Pe lângă această realizare, Faustino a devenit cel mai tânăr jucător care a obţinut titlul de maestru FIDE şi deţine în prezent cea mai bună clasare în rândul jucătorilor cu vârsta sub 10 ani.

”Faustino Oro, un băiat ca mulți alții de vârsta lui care, tot  bătând mingea prin casă în timpul pandemiei, și-a exasperat atâr de mult părinții încât aceștia au încercat să-i ofere un alt mod de a-și consuma energia, oferindu-i un joc de șah. Din acel moment nu și-a mai dezlipit mintea și ochii de la tabla de șah, fie cea fizică, fie cea de pe monitorul calculatorului.

E pasionat de șah, respiră șah, îl iubește. Își dorește să joace tot timpul, e o adevărată ”bestie” în strategie și calcule… Și aici intervine sarcina pe care o au părinții săi, și nu doar ai săi, e datoria oricărui părinte față de copii săi: să-l îndrume să crească așa cum trebuie!”.

Și aici tatăl Alejandro și mama Romina au o sarcină pe cât de monumentală, pe atât de iubitoare: nimic mai mult, nimic mai puțin decât Îndrumați-vă copilul să crească așa cum trebuie să crească la 8, 9, 10 ani, știind în același timp că Fausti ȘI o fiară a calculului și a tacticii. Toate într-un pachet mic.

Într-o comparație inevitabilă precocitatea jucătorului argentinian amitește de cea a lui Carlsen, care la 13 ani juca împotriva marelui maestru intrernațional Garry Kasparov, pe atunci cea mai importantă figură a şahului mondial.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs