Popovici uimește specialiștii: N-am nicio explicație pentru ce reușește să facă acest puști! - video

16 Sep 2022 | scris de Ioana Tomozei

Dacă e să-l evaluăm din punctul rezultatelor sale sportive, David Popovici era deja mare, dar, de pe 15 septembrie, poate ieși la o bere cu prietenii după ce-a împlinit 18 ani.

Popovici uimește specialiștii: N-am nicio explicație pentru ce reușește să facă acest puști! - video

În 2022, în clasamentul celor mai buni zece timpi în proba de 100 de metri liber, David Popovici apare de nouă ori, iar recordul mondial, stabilit la Roma, continuă să-i fascineze pe specialiștii în natație.

Faptul că înotătorul legitimat la CS Dinamo abia acum a atins vârsta majoratului ne oferă, încă o dată, dimensiunea uriașă a performanțelor sale. Atenție: David n-a atins, deocamdată, adevăratul său potențial fizic.

Pentru că abia a atins vârsta majoratului, David nu a atins pontențialul său fizic maxim, se va mai dezvolta, în mod natural, iar asta înseamnă că are toate șansele să devin mai bun, mai rapid! E o perspectivă incredibilă, având în vedere că Popovici deja pare a fi fără rival!

Pornind de la aceste premise, fostul înotător australian, Brett Hawke a avut un dialog despre Popovici cu Michael Klim, deținătorul a șase medalii olimpice, în cadrul podast-ului ”Inside with Brett Hawke“, amândoi declarându-se uluiți.

”Când te uiți la cum înoată, te gândești: «Da! De asta poate atinge 46 de secunde la 100 de metri liber. Acum, după ce l-am văzut la lucru, înțeleg cum reușește asta».

Ce îmi place e modul în care se poziționează deasupra apei, fără presiune. Plus încrederea pe care o emană, pe care a dobândit-o în ultimii ani și a devenit tot mai mare.

Eu sunt mai puțin preocupat de fizicul lui David, la ora actuală, și mă impresionează mai mult tehnica lui. Când mă uit la Popovici, îmi amintește de Alex Popov (fost înotător rus, cu 9 medalii olimpice în palmares - N.R.). Avantajul lui Popovici e că are o greutate corporală mai mică, pe când Popov era un tip solid.

Sunt foarte curios să văd cum va face față presiunii, într-o cursă cu Caeleb Dressel și Kyle Chalmers lângă el, la start, la un eveniment major. Dar, oricum, ce realizări deja pentru el...“, a spus Klim.

Brett Hawke a ținut să sublinieze ce înseamnă să păstrezi ritmul în care înoată David Popovici, în cele două ture de bazin, în proba de 100 de metri liber.

”Durerea pe care o simți la viteza pe care o atinge David Popovici, în a doua tură de bazin, a doua tură de 50 de metri...

Numai cei care au înotat în ritmul ăsta, pot înțelege despre ce vorbim aici! Eu, când eram sportiv activ, am înotat în acel ritm, pentru recordul mondial.

Și la a doua tură simțeam că m-a împușcat cineva în apă! Durerea m-a lovit atât de tare în a doua tură, încât, pur și simplu, n-am reușit să mențin ritmul necesar pentru atingerea recordului mondial.

Acest puști (David Popovici - N.R.) menține ritmul acesta și după ce parcurge 75 de metri din 100, de parcă nu s-a întâmplat nimic! E ceva nemaipomenit! N-am nicio explicație pentru ce reușește să facă acest puști!“, a declarat Hawke.

Concluzia analizei făcute de cei doi specialiști i-a aparținut lui Michael Klim, fascinat, la rândul său, de felul în care David Popovici menține viteza sa uluitoare, în proba de 100 de metri liber.

”El are această abilitate de a menține o viteză incredibilă și pe a doua tură de bazin. Epuizarea nu-l afectează. E fenomenal! Pur și simplu, înoată, îmbrățișează durerea care te lovește pe finalul cursei și merge înainte“, a spus Klim.

Klim a mai declarat că este convins că David Popovici va continua să doboare recordurile mondiale:

”David e lipsit de orice presiune, pentru el recordurile n-au devenit o povară mentală, cum se întâmplă în cazul altor înotători.

Până la urma, ce înseamnă un record mondial? Un timp pe care l-a atins un alt înotător.

Dacă te gândești prea mult la el, devine o povară mentală și te limitează. Popovici nu face asta. Nu știu cine îl poate opri... Sincer, nu-l văd pe Caeleb Dressel în stare. Cred că Kyle Chalmers poate, dar, da, va fi interesant“.


CLICK - Follow us on Google News