David Popovici: ”Părinţii mei m-au învăţat să respect pe toată lumea şi să fiu recunoscător. Sunt rezultatul modului în care am fost educat”

David Popovici: ”Părinţii mei m-au învăţat să respect pe toată lumea şi să fiu recunoscător. Sunt rezultatul modului în care am fost educat”

În contextul ultimelor evenimente petrecute în școlile din România, este de remarcat și de subliniat declarația făcută de David Popovici despre importanța educației pe care a primit-o de la părinții săi, oferită într-un interviu pentru publicația spaniolă As.

”Sunt rezultatul sau produsul modului în care am fost educat. Părinții mei m-au învățat că sportul nu este un joc al vieții și al morții sau al binelui și al răului. Diferența este în zecimi de secundă.

Nu contează dacă pierzi pentru că face parte din proces. Trebuie să fii echilibrat, indiferent dacă e să câștigi mult sau să pierzi des. Nu trebuie să fii entuziasmat de victorii sau trist de înfrângeri.

Scopul meu nu este să câștig, nu mă concentrez pe asta. Ceea ce vreau este să dau eu tot ce am mai bun. Dacă reușesc și mă pregătesc bine, voi câștiga. Medaliile sunt un bonus, dar important este să fii pregătit, să ai planuri bune de antrenament”, a declarat David Popovici.

În legătură cu potențiala sa plecare în SUA cu o bursă, după Jocurile Olimpice din 2024, David Popovici a explicat că aceasta e o opțiune, dar nu o certitudine:

”Am tot ce îmi doresc aici şi viaţa mea e echilibrată. Poate mă voi decide, la un moment dat, întotdeauna sunt multe uşi de deschis, fie în America, fie în alte ţări.

Dar acum vreau să fiu aici cu părinţii mei, cu antrenorul meu şi să construim viitorul împreună. Îmi place Bucureștiul, poate că e un pic zgomotos, dar are clădiri cu o arhitectură deosebită. Îmi place să iau bicicleta şi să mă plimb pe străzi, când e vreme bună“, a declarat înotătorul român.

Apreciat fiind pentru calitățile și valorile morale, jurnaliștii spanioli au încercat să afle mai multe despre cultura și educația lui David Popovici, care în ciuda vârstei fragede este un real exemplu pentru tinerele generații, dar chiar și pentru cei mai în vârstă decât el, dând mai mereu dovadă de modestie.

„Nu pot spune exact tipul de cărți, dar dacă încep una și îmi place, o termin. Ultimul pe care l-am citit a fost ‘Man’s Search for Meaning’ de Viktor Frankl, un prizonier de la Auschwitz care era psiholog. Am fost fascinat de modul în care a descris tot ce s-a întâmplat acolo, dar în afară de asta, mi-a oferit o perspectivă interesantă din psihologie. Este o carte care m-a ajutat foarte mult și mi-a oferit cunoștințe.

Acum citesc alta despre personalitate. Dacă ai principii și valori morale grozave poți deveni o persoană grozavă și foarte echilibrată.

Încerc să scot ce e mai bun din oameni. Părinții mei m-au învățat să respect pe toată lumea și să fiu recunoscător. Înțeleg că există presiune, oameni toxici și alte pericole, dar mă concentrez pe lucrurile bune din oameni. Nu vreau să mă răzbun sau să mă gândesc rău la cineva. Asta e tot”, a răspuns campionul mondial la natație.