3dots.ro

De ce ”libelula” David Popovici a fost învinsă la Fukuoka de ”coloșii” probei – un expert evidențiază minusurile românului în comparație cu adversarii săi

De ce ”libelula” David Popovici a fost învinsă la Fukuoka de ”coloșii” probei – un expert evidențiază minusurile românului în comparație cu adversarii săi

Jurnaliștii publicației Men’s Health , ediția spaniolă, au realizat o amplă analiză a cauzelor care au stat la baza performanțelor mai slabe înregistrate de David Popovici la Campionatele Mondiale de Natație, desfășurate la Fukuoka, în Japonia.

”Acest tânăr din București a revoluționat înotul. Marile publicații internaționale au fost atrase de povestea lui și au călătorit în Japonia pentru a-l vedea.

Copilul-minune de 18 ani, crescut în România, țara pe care refuza să o părăsească, în ciuda faptului că universitățile americane sunt pe urmele lui, s-a născut în 2004, când Michael Phelps a câștigat primele sale medalii olimpice.

Lui David Popovici i se spune Libelula. Anul trecut, încă sub vârsta majoratului, a reușit o dublă la Budapesta, pe două distanțe care sunt rareori compatibile. În istorie, doar americanul Jim Montgomery cucerise aurul la 100 de metri liber și 200 de metri liber, la Campionatele Mondiale de la Belgrad din 1973″, scriu jurnaliștii spanioli.

Concluzia este că la mondialele de la Fukuoka, ”libelula” David Popovici a fost învinsă de „coloșii”, în „proba regină” din natație fiind încununați  înotători cu o altă constituție față de român – „uriași, înalți, hiper-musculoși”.

„Australianul Kyle Chalmers, un colos de 1,93 m, 95 kg și 25 de ani, și-a recăpătat locul la șapte ani după ce a fost campion olimpic în această probă la Rio 2016.

Chalmers, ca și americanul Jack Alexy și francezul Maxime Grousset, care au completat podiumul la Fukuoka, este un colos, ca și Dressel însuși, sau francezul Alain Bernard sau americanul Nathan Adrian, campioni olimpici la Beijing 2008 și Londra 2012. La Paris 2024, Popovici, 1,90 m și 2,05 m înălțime, dar doar 80 de kilograme, încearcă să schimbe tiparul”.

Ibericii de la Men’s Health au solicitat părerea șefului Laboratorului de Acvatică de la Universitatea din Granada, un mare expert în biomecanica înotului.

„Chalmers sau Dressel sunt atleți, Popovici este un înotător, la fel ca Alexander Popov (aur la Barcelona și Atlanta0 sau Pieter van den Hoogenband (aur la Sydney și Atena), care sunt foarte buni la 100 m liber, nu extraordinar de puternici, dar au avantajul de a nu avea un corp atât de mare și de a oferi mai puțină rezistență în apă.

În plus, tehnica sa de înot și rezistența hidrodinamică mai mică fac diferența, pentru că are o tehnică foarte eficientă care produce propulsie și care îi permite, de asemenea, să termine mult mai bine decât ceilalți, deoarece nu a avut nevoie de atâta energie”, a explicat Raul Arellano pentru sursa citată.

Expertul consideră că Popovici are un mare potențial de a-și îmbunătăți startul și întoarcerea în bazin, momente în care este penalizat de forța sa fizică mai redusă , și poate de aceea românul a declarat că urăște să înoate în bazinul scurt de 25 de metri, unde cursa este decisă de întoarceri.

„Este suficient de bun pentru a avea un record, dar, în comparație cu ceilalți, constituția sa fizică, fiind mai slabă, îl penalizează”, crede Raul Arellano, care este de părere că înotătorul român are mai mult potențial dacă se orientează spre probe lungi, cum ar fi 400 de metri liber, decât dacă optează pentru cele mai scurte, cum ar fi 50 de metri liber.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs