CTP: «Emma Răducanu? Să o iubim, dar româncă nu e!»

Emma Răducanu e în centrul atenţiei întregii lumi, în ultimele ore, după parcursul său senzaţional de la US Open.

Născută în Canada, dintr-un tată român şi o mamă chinezoaică, reprezentând Marea Britanie, unde s-a mutat alături de familie de la vârsta de 2 ani, Emma a devenit un ”bun național” disputat de mai multe ţări.

În România, pentru că ne place succesul, mulţi încearcă să promoveze ideea că Emma e româncă, și că victoria ei la Flushing Meadow aparţine și lumii sportul românes.! De altfel, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) s-a şi grăbit să posteze un mesaj de felicitare la adresa campioanei de la US Open.

Într-o intervenţie la Digi24, Cristian Tudor Popescu, un pasional consumator de tenis, a ținut să tranşeze această dezbatere, afirmând, clar, că Emma Răducanu nu poate fi considerată o româncă, iar succesul ei în tenis n-are nicio legătură cu ţara noastră, dar că asta nu înseamnă însă că nu o putem aprecia, la fel ca orice alt sportiv de mare valoare.

”Să nu mai facem astfel de apropieri, cu Hagi, cu Simona Halep şi cu Emma Răducanu. Sigur că da, o iubim, dar haideţi s-o iubim pentru ce joacă, pentru cum este ea ca om.

Şi este extraordinară! Nu pentru faptul că e româncă, că nu e! Tatăl ei este român. Atât. Să vă spun ceva care n-o să vă placă, dacă nu se năştea în Canada şi nu trăia în Anglia, ci lucrurile astea se întâmplau în România era foarte puţin probabil ca Emma Răducanu să fie unde este astăzi, să ridice trofeul de la US Open.

Pentru că accidente fericite precum Simona Halep se întâmplă foarte rar. Dacă era în România nu ştiu ce făcea. Să fim serioşi.

Nici nu mai contează ce naţionalitate are o jucătoare. Nici n-are rost să ne mai gândim. Sunt vreo şase ţări, România, China, Filipine, Ecuador, Canada, Marea Britanie, toate la un loc.

Nu mai are rost în ziua de azi să iubeşti pe cineva, să-ţi placă de cineva foarte mult pentru că «e de-al nostru». Nu, îţi place pentru că joacă extraordinar, pentru că e un om extraordinar. Nu înseamnă că trebuie să îmi placă o jucătoare cu nume românesc mai mult decât o alta.

Ar trebui să ne dezobişnuim de obiceiul ăsta, să nu ne mai amăgim. E o amăgire asta, «o româncă de-a noastră a câştigat, extraordinar». Este victoria ei, e meritul ei şi n-are nicio treabă cu noi.

Noi nu suntem mai puţin hoţi în conducerea acestei ţări, mai puţin imbecili, mai puţin escroci şi megalomani în conducerea României, conducerea aleasă de acest popor, dacă Emma Răducanu a câştigat la US Open şi noi ne imaginăm că este o româncuţă de-a noastră”, a spus CTP.