Lucian Bute, despre cazul său și cel al lui Halep: Un sportiv nu e chimist, nu stă să testeze suplimentele, dar își face echipa în care are încredere 

Lucian Bute, despre cazul său și cel al lui Halep: Un sportiv nu e chimist, nu stă să testeze suplimentele, dar își face echipa în care are încredere 

Campionul de box profesionist Lucian Bute a vorbit despre cazul de dopaj al Simonei Halep, prin prisma propriei sale experiențe , la capătul căreia a reușit să demonstreze, cu probe solide, că a fost vorba de contaminare, și nu de un dopaj voluntar.

Spre deosebire de Halep, în care probele prezentate în motivarea suspendării, expuse de-a lungul a 126 de pagini, au oferit îndeajuns de multă susținere pentru Sport Resolutions în suspendarea sportivei românce pentru patru ani, Lucian Bute a primit o suspendare de doar jumătate de an.

apsă atât de dură, pe când Bute a primit o sancțiune mult mai blândă în 2016: o suspendare de doar 6 luni, plus o amendă de 50.000 de dolari.

Stabilit în Canada, la Montreal, Lucian Bute a fost vizitat acum de reporterul Gazetei Sporturilor, Costin Ștucan.

În cadrul unui amplu interviu publicat de Gazeta Sporturilor,  Lucian Bute lasă să se înțeleagă că Halep nu este altceva decât victima staff-ului ei.

”Atât cât o cunosc, cred că a fost un accident. Cred că a fost contaminat acel supliment. Nu vreau să cred că a făcut ea cu bună știință. Nu cred că a făcut asta. În cazul meu s-a dovedit, dar au fost timp pierdut, avocați, bani și stres… Am demonstrat că a fost un accident și au ridicat suspendarea după șase luni. În cazul ei, vorbim despre patru ani”. (…)

”În cazul meu, suplimentele au fost recomandate de preparatorul fizic (situație identică și în cazul Simonei Halep – N.R.). El ținea legătura cu un distribuitor. Făcând parte din echipa ta e clar că ai încredere sută la sută. Dacă ești îndoit față de echipa ta înseamnă că e o problemă. Nu poți să lucrezi pe un fond de îndoială. Eu lucrasem cu preparatorul respectiv, avusesem multe cantonamente cu el.

Pentru un sportiv de performanță e nevoie de o recuperare foarte bună, trebuie să iei suplimente. Dar Dumnezeu știa că acel supliment era contaminat. Eu l-am luat cu bună știință și probabil că preparatorul l-a dat tot cu bună știință. S-a dovedit ulterior din analize că practic a fost un gramaj minim. Nu m-ar fi ajutat cu nimic (Ostarina, substanța interzisă în cazul Bute – N.R.)”. (…)

”Când am aflat de testul antidoping picat, a fost panică și dezamăgire, ținând cont că fusesem campion mondial timp de cinci ani. Publicul larg pune la îndoială, oamenii nu sunt în interior să știe câtă muncă e în spate, câte antrenamente, cât chin. Ajungi să creezi un dubiu. “Dar dacă?”. Așa suntem noi, oamenii, toți fac. OK, s-a dovedit că suplimentul a fost contaminat, dar imaginea rămâne șifonată”. (…)

”Un sportiv nu e chimist. Tu îți alegi echipa. Preparatorul, nutriționistul. Lucram cu nutriționist, iar el trebuia să știe foarte bine ce consumam, începând de la alimentație până la suplimente. Dar uite că se întâmplă. Ce poți să faci?

Eu, Simona, ceilalți, toți aveam o viață cu sală, odihnă, recuperare, nutriție. Nu stau să testez suplimentele. Nu am timp de așa ceva. Dacă m-aș concentra pe asta, mi-aș pierde concentrarea pentru pregătirea înaintea meciurilor. Fiecare din echipă are jobul lui. E un sport individual, eu urc în ring, Simona pe teren, dar în spate e un sport de echipă”. (…)

”Halep trebuie să fie puternică, să fie încrezătoare și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dovedească faptul că a fost un accident. Sper să aducă probe concrete și să i se reducă pedeapsa. Să intre mai repede pe teren pentru că altfel îi va fi foarte greu. După doi ani de așteptare e aproape imposibil să mai revii la un nivel înalt”.