Cum explică ministrul Sportului faptul că și-a premiat tatăl cu 112.000 de euro

Cum explică ministrul Sportului faptul că și-a premiat tatăl cu 112.000 de euro

Ministrul Sportului, Carol Eduard Novak, și-a premiat tatăl cu suma de 112.000 de euro, în cadrul unei acțiuni care recompensa sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august – 6 septembrie 2021.

Situația a ieșit la iveală după ce Sindicatul Național Sport și Tineret a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, după ce au apărut mai multe sesizări cu privire la restanțele existente.

În cadrul acestor verificări a ieșit în evidență procedura prin care Ministerul Sportului, condus de ministrul Novak Carol Eduard, a făcut premierea rezultatelor obținute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo – Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Național Paralimpic (CNP).

”Deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai târziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund”, scrie în document.

”Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund”, scrie SNST.

Explicațiile ministrului Carol Novak
”Având în vedere informațiile false lansate de Sindicatul Național Sport și Tineret, fac următoarea clarificare.

La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, la care am participat și am avut rezultate pentru România, a fost premiat și staff-ul, așa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături și a făcut parte din staff-ul meu”, a spus Carol Novak.

”El a fost premiat și în 2008, când am câștigat prima medalie și în 2012, când am luat aurul olimpic și în 2016. În ceea ce privește premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Național Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007”, a continuat ministrul.

”Lista persoanelor premiate este numită de forul de specialitate (Federația de Ciclism) și CNP, iar ea se face la fiecare ediție în parte. În fapt, discutăm despre performanțe și premieri conform prevederilor legale”, a explicat, în final, Carol Novak.