Pus la zid pentru un gest umanitar! De ce i-a cerut arbitrul român un autograf lui Haaland

07 Apr 2021 | scris de Monica Nistor

Gestul arbitrului român Octavian Șovre, care, imediat după fluierul de final al meciului City - Dortmund l-a abordat pe jucătorul german Erling Haaland, în tunelul care ducea spre vestiare, cerând un autograf a fost comentat negativ atât în media internaţională, cât şi lumea arbitrajului românesc.

Pus la zid pentru un gest umanitar! De ce i-a cerut arbitrul român un autograf lui Haaland

Tușierul orădean a fost acuzat că a încălcat legile nescrise ale conduitei unui arbitru.

Gestul lui Şovre a fost aspru criticat, deoarece, aproape mereu, astfel de episoade se petrec la vestiar, departe de ochii publicului, la minute bune după terminarea partidei, când şi tensiunile meciului s-au risipit.

Ce a frapat a fost faptul că în cazul lui Şovre totul s-a petrecut la câteva minute după ultimul fluier al centralului Ovidiu Haţegan.

Gestul asistentului din Oradea a părut unul copilăresc, la prima vedere.

Șovre, un asistent cu o foarte mare experiență internațională, al 17-lea an consecutiv pe lista FIFA, a ales să se expună într-un asemenea mod pentru un autograf de la un fotbalist, care cu siguranță nu e nici măcar printre cei mai importanți 10-15 cu care s-a întâlnit în cariera lui de până acum. 

Care a fost totuși motivația gestului lui Șovre?

În spatele acestuia stă o explicație realmente emoționantă. Șovre ajută de mai bine de cinci ani un centru unde copii și adulți cu forme grave de autism din județul Bihor unde aceștia fac terapie.

Finanțarea asociației care se ocupă de acest centru, S.O.S. Autism Bihor, e realizată exclusiv din donații și strângeri de fonduri de pe urma scoaterii la licitație a unor obiecte de valoare, care sunt donate de diverse personalități: fotografii, picturi, opere de artă etc.

Octavian Șovre s-a implicat activ din 2015 în sprijinirea acestui centru și de atunci donează tot ceea ce a putut aduna ca suveniruri de la meciurile la care a fost delegat în străinătate: tricouri ale unor jucători, fotografii și mai ales autografe luate pe cartonașe sau chiar pe fanionul cu care a oficiat. 

Așa s-a întâmplat și acum. Șovre și-a dorit să aibă semnăturile lui Haaland și Guardiola, însă imediat după meci a apucat să obțină autograf doar de la starul norvegian, nu și de la tehnicianul spaniol.

Cele două cartonașe, cu semnătura lui Haaland, vor ajunge în posesia centrului de autism și vor fi scoase la licitație în cadrul unei gale anuale, în care vor exista și alte donații. În trecut, printre cei care au oferit diverse obiecte s-au aflat și Gică Hagi, și Helmut Duckadam.


CLICK - Follow us on Google News