O adevărată 'Wonder Woman'. La 44 de ani, Oksana Şuşovitina vrea medalie la Tokyo 2020

28 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

Oksana Şuşovitina va participa pentru a opta oară în carieră la Jocurile Olimpice, iar obiectivul pe care și l-a propus este să câştige o medalie la Tokyo 2020, pentru Uzbekistan, după ce a urcat pe podiumul competiţiei supreme pentru echipa reunită a URSS-ului şi pentru Germania.

O adevărată 'Wonder Woman'. La 44 de ani, Oksana Şuşovitina vrea medalie la Tokyo 2020

Este vorba de aceeași Şuşovitina, o adevărată ”Femeie Fantastică”, cu care s-au înfruntat de-a lungul timpului generațiile de gimnaste de la Deva, care concurau la supremația mondială.

Şuşovitina a împlinit  44 de ani şi concurează cu succes la toate cele patru aparate din gimnastica feminină, unul dintre cele mai dure sporturi, în care, la această vârstă, marea majoritate a sportivelor au adunat deja mai mulţi ani de la retragere decât aveau în momentul în care au renunţat la sportul de performanţă.

S-a calificat la Tokyo 2020, după redistribuirea unor locuri nominale pentru individual compus, ca urmare a rezultatelor de la Campionatul Mondial de gimnastică de la Stuttgart.

”Am concurat la şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice, am câştigat aur pentru Uniunea Sovietică, argint pentru Germania, dar nu am adus una şi pentru Uzbekistan. Acesta este visul meu. Când m-am gândit, după Rio, să mă retrag, mi-am dat seama că încă am energia necesară pentru a continua şi mi-am zis că dacă nu mai încerc o dată o să regret toată viaţa“, a declarat Oksana Şuşovitina, pentru ”The Guardian“. 

Oksana Şuşovitina s-a născut la Bukhara, pe teritoriul actual al Uzbekistanului. Valoarea i-a fost șlefuită în creuzetul de pregătire a gimnastelor din fosta URSS. Când a urcat de două ori pe podiumul olimpic la Barcelona 1992, nu s-a putut bucura de victorii. ”Am plâns după finala pe echipe. Ne-au pus o muzică ciudată şi au arborat un steag ciudat. Mi-am dat seama că este ultima dată când vom concura în această formulă. Şi instantaneu, am simţit durere. Plângeam“, avea să mărturisească Şuşovitina.

În plan sportiv, a fost atrasă mereu de risc, motiv pentru care are elemente în codul de punctaj la trei aparate - paralele (două), sărituri şi sol. La 40 de ani a dat dovadă de curaj nebun, ratând în cele din urmă finala mondială în 2015, pentru că s-a încumetat să încerce o Produnova, considerată cea mai dificilă săritură din gimnastica feminină. 

În 1997, Oksana Şuşovitina s-a căsătorit cu luptătorul de greco-romane Bakhodir Kurbanov, dublu medaliat la Campionatele Asiei, cu trei ani mai în vârstă, în noiembrie 1999, gimnasta l-a născut pe Alisher, băieţelul ei.

"Am revenit în sala de gimnastică pentru întreţinere fizică. Aveam nevoie. La o săptămână după ce l-am născut pe Alisher, aveam cu un kilogram mai puţin decât greutatea de concurs. Aduseseră aparate noi, un nou set de paralele, aşa că pur şi simplu îmi doream să atârn şi eu de bara aceea nouă", a povestit ea pentru Gymnastics Coaching.

În 2002, fiul de trei ani al Oksanei Şuşovitina a fost diagnosticat cu leucemie. A mers în Germania pentru tratamentul puştiului şi, în semn de mulţumire, după trei ani, cât timp a durat să îşi obţină cetăţenia, Oksana Şuşovitina a concurat pentru Germania în competiţii, câştigând un aur european (2008), un argint olimpic la Beijing (2008) şi alte două medalii mondiale la aparatul său favorit - sărituri.

După şapte ani de prezență în echipa Germaniei, Oksana Şuşovitina a lăsat locul tinerei generaţii de sportive germane şi a revenit să concureze pentru Uzbekistan, fiind singura reprezentantă a acestei ţări în întrecerile majore de gimanstică artistică la feminin.

Vorbind despre sancţiunea de excludere a Rusiei din competiţiile majore pentru următorii patru ani, Șușovitina declara: ”Sunt împotriva pedepsirii nevinovaţilor, cei care trebuie să plătească sunt cei care au fost prinşi. Să ne gândim la un gimnast, care s-a pregătit pentru Jocurile Olimpice toată viaţa şi dintr-o dată toată construcţia i se prăbuşeşte.

Sportul nostru este unul curat, scandalurile de dopaj sunt rare. E imposibil! Dacă s-ar întâmpla ca un antrenor să-ţi dea ceva pentru anduranţă, nu poţi să duci la capăt un exerciţiu la bârnă sau paralele pentru că ai nevoie de concentrare şi calm”.


CLICK - Follow us on Google News