
Simon Kjaer, căpitanul Danemarcei, un adevărat erou! Intervenția sa i-a salvat viața lui Eriksen

Jucătorul danez Christian Eriksen s-a prăbuşit pe gazon în ultimele minute ale primei reprize din meciul pe care reprezentativa țării sale îl disputa în cadrul Euro 2020 împotriva Finlandei.
Primul care a reacționat a fost căpitanul echipei, Simon Kjaer, intervenția fundașului de la AC Milan fiind considerată de specialiști ca fiind vitală pentru salvarea coechipierului său.
Înainte ca medicii să ajungă la Eriksen, Kjaer a eliberat căile respiratorii şi l-a așezat pe mijlocaşul danez să într-o poziţie sigură.
El s-a asigurat că Eriksen nu îşi înghite limba în timp ce era inconştient şi a efectuat primele manevre de resuscitare cardiopulmonară.
Tot Kaer a fost cel care şi-a chemat colegii şi i-a rugat să facă un zid în jurul locului în care Eriksen primea ajutorul medicilor, pentru pentru a împiedica imaginile dramatice să fie fotografiate sau filmate.
Pompiliu Popescu, fost medic al naționalei României, a comentat nefericitul eveniment.
”Cred că a făcut un stop cardiac, mai mult ca sigur asta a fost. În cele din urmă, după 17 minute s-a reuşit resuscitarea lui şi reluarea spontană a funcţiilor vitale, respectiv respiraţie, circulaţie. Intervenţia trebuie să se facă în primele 3 minute, altfel creierul nu mai primeşte oxigen şi moare.
Se poate face inclusiv defibrilarea, se generează pornirea inimii pentru pomparea sângelui în creier, dar se poate face şi resuscitarea prin manevrele clasice de masaj cardiac şi respiraţie.
E foarte important ce se întâmplă în urma acestui stop cardiac, ce afecţiune nu a putut fi depistată de analizele obligatorii cerute de UEFA. Pe primul loc e prevenirea morţii subite în fotbal, e o temă cunoscută.
Sunt şanse ca, din precauție, să nu mai intre pe teren. Evident, e posibil să revină. În general, în situaţia lui, cu prăbuşirea fără contact fizic, sunt șanse mici să mai revină.
Medicina e limitată. Sunt afecţiuni oculte, virtuale, care nu se manifestă, nu le detectezi ușor. Aceste afecţiuni oculte pot să se manifeste în orice moment neaşteptat al vieţii sau activităţii unui fotbalist, au fost cazuri în care au murit şi prin hotel”, a spus Pompiliu Popescu, la Telekom Sport.