Analize de laborator. Simona Halep a aflat cum a ieșit pozitivă la testul de anti-doping de la US Open

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep a identificat sursele de contaminare care au cauzat prezența medicamentului Roxadustat în singurul test pozitiv prelevat jucătoarei de tenis la US Open.

În suplimentele nutritive utilizate de Simona Halep au fost identificate surse accidentale de compuși care depășesc criterile de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele produselor vitaminizante și minerale administrate de sportiva din România.

Compoziția, caracteristicile de fabricație, prezentarea și etichetarea suplimentelor sunt neconforme și au modificat, esențial, produsele ingerate de Halep.

Experții bio-farmacologi au testat în centrele specializate acreditate de Laboratoire Antidopage Français (LADF) produsele folosite de Halep inclusiv prin ”Nutrition Genome”.

Rezultatele de laborator relevă prezența minimală a Roxadustat-ului ca sursă de metabolit sau marker în proba de urină prelevată lui Halep în laboratorul Centrului Național de Tenis al Statelor Unite (USTA) aflat la Flushing Meadows, New York.

Investigațiile suplimentare efectuate sunt conforme Standardului Internațional pentru Laboratoare, iar documentele tehnice atestă prezența Roxadustat-ului ca substanță interzisă dar care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile.

Specialiștii au mai aflat că riscul ca un sportiv să consume un astfel de supliment și să iasă ”pozitiv” este foarte mare și că acesta ar fi fost ghinionul Simonei Halep. Contaminările sunt pe steroizi anabolici, androgeni și stimulente.

Agenția Mondială Antidoping a anunțat că nu autorizează utilizarea acestor produse care pot conține substanțe interzise și că sportivii trebuie să fie atenți înainte să fie testați, potrivit Prosport.

În urma acestor noi probe și evidențe, Simona Halep a solicitat Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului o audiere sumară de urgență care să aibă loc înaintea depozițiilor cu martori ce urmează să aibă loc la  tribunalului independent de la Londra unde este constituit un complet de arbitri juridici și investigatori autentificați pentru revizuiri și evaluări.