3dots.ro

Apărarea lui Halep, distrusă de Agenția pentru Integritatea Tenisului

Apărarea lui Halep, distrusă de Agenția pentru Integritatea Tenisului

Simona Halep încearcă să-și demonstreze nevinovăția, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță interzisă, la US Open 2022.

Apărătorii săi au finalizat și au depus dosarul la  Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, dar pare că nu are prea multe șanse de succes. 

Halep și echipa sa au prezentat în apărare varianta ingerării accidentale a unui supliment contaminat.

Dar, ITIA i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente nutritive:

”Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.

Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/ sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție.

ITIA nu recomandă utilizarea niciunui supliment, ci o dietă echilibrată
Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate.

Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare.

ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta.

Să nu se încreadă în prospectul suplimentului alimentar
Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise.

WADA și nici CIO aprobă suplimente. Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a anunțat Agenția pentru Integritate a Tenisului.

Astfel, șansele Simonei Halep de a primi o suspendare mai mică de 12 luni par a fi aproape inexistente.

Într-un document publicat pe site-ul oficial, ITIA accentuează faptul că dovada vinovăției unui jucător de tenis este reprezentată de simpla prezență a substanței interzise în probele recoltate, iar lipsa intenției nu poate servi drept scuză.

”Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor.

În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping!

Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping la articolul 2.1”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU