Simona Halep. «likely-doping», iregularitățile din pașaportul biologic, depistate cu ajutorul unui sistem computerizat 

Simona Halep, o nouă acuzație de dopaj! Nereguli în pașaportul biologic

În așteptarea verdictului Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, unde au avut loc audierile în cazul de dopaj al Simonei Halep, au apărut noi informații despre modul în care au fost depistate neregulile în legătură cu pașaportul biologic al sportivei românce.

Gabriela Andreiașu, directorul Agenției Naționale Antidoping (ANAD) a explicat modul în care sunt urmăriți anumiți parametri în testele de sânge ale sportivilor.

”Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificări ale unor markeri pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt niște indicatori foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System).

Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS trage un semnal de alarmă. Terminologia e «flag in ADAMS», dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate.

Declarat «likely-doping» (probabil dopaj – N.R.), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare.

În momentul în care un expert pe pașaportul biologic introduce în sistemul ADAMS această opțiune, «likely-doping», alt comitet de experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările.

Markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (10 ani – N:R.)“, a explicat Gabriela Andreiașu, pentru Prosport.