Strategia britanicilor în lupta cu COVID - 19 prevede ca lumea să fie infectată. Se urmărește încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia

13 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

În contextul în care în majoritatea țărilor europene autoritățile iau măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, Marea Britanie face notă discordantă printr-o non-intervenție.

Strategia britanicilor în lupta cu COVID - 19 prevede ca lumea să fie infectată. Se urmărește încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia

Strategia urmărită de guvernul britanic este aceea de a permite coronavirusului să se răspândească, astfel încât majoritatea populației să dobândească imunitate în fața infecției cu Covid-19.

Obiectivul este imunitatea comunităţii - punctul în care o proporţie mare a populaţiei a luat boala şi s-a imunizat, însă imunitatea nu li se va transmite celor care nu au avut boala. Scopul este să se întâmple aceste lucruri în lunile de vară, înainte de instalarea iernii următoare.

Britanicii prognozează că pot controla procesul astfel încât el va fi unul care se va petrece cu destul de lent, astfel încât numărul pacienților care suferă de forme grave de manifestare să fie redus, și să nu pună presiune pe sistemul medical de urgență.

Experții medicali britanici au luat în calcul două scenarii.

Primul dintre scenarii, pleacă de la perspectiva că răspândirea coronavirusului în toată lumea nu poate fi împiedicată și că acest lucru se va produce cu siguranță și în Marea Britanie, până la descoperirea unui vaccin.

Al doilea scenariu urmărește ipoteza conform căreia măsurile coergitive de prevenire a răspândirii coronavirusului, precum cele luate de China, în Wuhan și în provincia Hubei, nu au făcut altceva decât să pună înfecția în spatele ușilor închise, împreună cu persoanele izolate și că este de așteptat ca numărul infecțiilor să crească odată cu revenirea libertății de mișcare..

"Guvernul Boris Johnson nu a spus direct acest lucru, dar planul de contracarare a coronavirusului este clar: încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia. Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni", comentează agenţia Bloomberg într-un articol intitulat "Strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala".

"Nu se poate opri în totalitate această epidemie, astfel că nu trebuie să încerci să o stopezi în totalitate. Ar fi oprită doar până când va apărea din nou, la sfârşitul anului, iar Serviciul britanic pentru Sănătate (NHS) este mai vulnerabil iarna şi apar alte probleme", a afirmat Patrick Vallance, consilier guvernamental britanic pe tema ştiinţifice.

David Halpern, şeful echipei guvernamentale de studiere a comportamentelor şi membru al Comitetului britanic de reacţie, a explicat că planul este atingerea imunităţii comunităţii la un nivel care să îi protejeze pe cei vulnerabili.

"Va fi un moment - în contextul în care epidemia se va extinde şi probabil aşa va fi - în care vrem să protejăm grupurile de risc, iar cât timp îi protejăm se va atinge imunitatea comunităţii pentru restul populaţiei", a explicat David Halpern, citat de BBC.