Adrian Streinu-Cercel: Pandemia este scăpată de sub control. Carantina e o făcătură

29 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş, a declarat că din punctul său de vedere pandemia de coronavirus este scăpată de sub control în România iar carantina impusă de autorităţi nu are nicio eficienţă fiind, în opinia sa, o "făcătură".

Adrian Streinu-Cercel: Pandemia este scăpată de sub control. Carantina e o făcătură

Streinu-Cercel susţine că s-a pierdut un timp preţios, în urmă cu trei luni când ar fi trebuit efectuată o testare în masă şi izolaţi cei infectaţi.

"Noi nu sunt utopici, ştim să coroborăm rezultatul testării cu nivelul de testare. Mult în urmă, acum câteva luni, prezentam nivelul de pozitivare în funcţie de nivelul de testare. Şi nivelul de pozitivare între cei internaţi şi cei din ambulator.

Aceste curbe au ajuns să se întretaie cu 3 luni în urmă. La momentul respectiv trebuia să coborâm în stradă şi să testăm, să-i împărţim în două: pe cei pozitivi să-i izolăm şi să-i tratăm, indiferent de grupa de vârstă (...)

Aveam posibilitatea să le dăm celor de la HoReCa să preia, în vederea izolării, pe cei care nu aveau unde să se izoleze iar noi, partea medicală, îi puteam asista, toată lumea era mulţumită. Nu s-a făcut nimic din toate acestea”, a declarat Streinu-Cercel la Antena 3.

Chestionat în legătură cu statistica privind evoluţia pandemiei în Ilfov, despre care cercetătorul Octavian Jurma suspectează că sunt modificate electoral, în situaţia în care numeroase localităţi din judeţ sunt în carantină, Streinu-Cercel a declarat:

”Nu se poate vorbi de carantinare. Carantinare înseamnă 'nothing in, nothing out' (nimic nu intră, nimic nu iese - N.R.).

Noi facem o carantinare a la Românica. Intră cine vrea, iese cine vrea, pe proprie răspundere sau fără proprie răspundere. Asta nu e carantină, e făcătură (...) până când focarul nu e închis.”

”Pandemia este total scăpată de sub control! Avem o problemă, cum o rezolvăm? Foarte simplu: trebuie să conştientizăm faptul că putem fi purtători, că trebuie să purtăm mască de dimineaţă până seara, că nu dorim să dăm altora acest virus.

Guvernul nu ne protejază. Nu sunt în campanie electorală, pe mine nu mă interesează campania, mă interesează sănătatea românilor din această ţară.

Eu, în momentul de faţă, am 36 de oameni în camera de gardă care stau pe tărgi şi cărora încerc să le dau oxigen şi terapie pentru a avea o minimă şansă de supravieţuire. Despre asta vorbim în momentul de faţă. Restul este politică şi nu mă interesează", a mai declarat Adrian Streinu-Cercel.


CLICK - Follow us on Google News