O româncă ce a ales Danemarca: În România nu este neobişnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds

01 Noi 2019 | scris de Monica Pavelescu

La terminarea liceului, la îndemnul tatălui său, Lorena, o tânără din Maramureș, a decis să urmeze facultatea în Danemarca, motivată de faptul că această țară i-ar putea oferi perspective mai bune de dezvoltare decât cele din România.

O româncă ce a ales Danemarca: În România nu este neobişnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds

La trei ani din momentul în care viața sa a pornit pe acest drum Lorena a oferit un interviu publicației daneze dr.dk, în care a evidențiat aspectele care au determinat-o să se numere printre cei peste 33.000 de români pe care Danemarca i-a adoptat de-a lungul timpului.

La 18 ani, Lorena spune că s-a trezit singură, departe de casă, într-o ţară de vis, așa cum o vedea chiar ea.

”Am intrat în panică. Mentorul meu încă nu a răspuns. I-am scris şi l-am sunat, dar la celălalt capăt era o tăcere completă. Zborul din România spre Danemarca a fost primul meu zbor şi a mers bine.

Dar acum stăteam în sala de sosiri cu rucsacul şi simţeam cum frustrarea se răspândeşte în mine. Trecuseră şase-şapte ore de când am aterizat şi nu aveam habar dacă aş avea unde să dorm în noaptea respectivă. Acordul a fost că ar trebuit să-i scriu mentorului meu de la Business Academy Kolding când am ajuns.

În câteva zile, am început profilul economic, iar o studentă mai în vârstă a fost numită să aibă grijă de mine. A trebuit să dorm cu ea până să pot prelua apartamentul. Cred că unii tineri români au despre Danemarca ideea că este o ţară de vis. Aşa şi este într-un fel, dar pentru prima dată aici eşti întâmpinat de un zid al provocării. Unii reuşesc să urce pe zid, alţii nu”, povestește Lorena în interviul acordat publicaţiei dr.dk.

Lorena provine dintr-o familie modestă, care munceştei în domeniul construcţilor. Lorena a ştiut că pentru a-și schimba viața, singura ei şansă este să facă performanță învățând, iar rezultatele sale au ajutat-o să beneficieze de o bursă de studiu.

”Visul meu era să cheltuiesc banii de bursă studiind în Australia, dar era prea scump. Mai mult, era foarte departe. Atunci tata mi-a sugerat Danemarca. El a spus: «Dacă te-ai gândit să te muţi în străinătate, de ce nu în Danemarca? Acolo poţi crea o viaţă mai bună decât aici».

Și eu, și tatăl meu, am cunoscut alţi tineri români care au studiat în Danemarca. Ştiam că programele sunt gratuite şi de înaltă calitate. În plus, salariile au fost vizibil mai bune şi pentru noii absolvenţi a fost mai uşor să obţină locuri de muncă.

În România, nu este neobişnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds. Este foarte dificil să obţii un serviciu ca proaspăt absolvent, deoarece companiile au un singur lucru în minte atunci când angajează: experienţă, experienţă şi din nou experienţă. Dar cum să câştigi experienţă dacă nimeni nu îţi oferă o şansă? Perspectivele de viitor incerte din România m-au făcut să accept ideea tatălui meu de a merge în Danemarca”, mai spune Lorena în interviul acordat publicaţiei daneze.

Chiar dacă acomodarea în Danemarca a fost destul de dificilă, departe de casă, de prieteni sau de părinţi, Lorena a reuşit să se integreze, în urmă cu doi ani a fondat ”Comunitatea Culturală Româno-Daneză”, o asociaţie prin intermediul căreia a cunoscut poveştile de viaţă şi ale altor români care trăiau în Danemarca, scopul acesteia fiind de a-și ajuta conaţionalii să nu se simtă singuri odată cu venirea într-o ţară străină.

”Aş dori să compar mutarea din România în Danemarca cu un tânăr de 18 ani care se urcă pe un zid. Trebuie să-l urci bucată cu bucată. Am făcut asta şi după trei ani sunt pe cale să deţin un loc cu adevărat bun. Am renunţat la finanţe şi am trecut la Tehnologia arhitecturală şi Managementul construcţiilor la VIA College College din Horsens.

Astăzi lucrez în depozit la o companie de expediere a mărfurilor din Kolding. De asemenea, merg la lecţii de daneză şase ore pe săptămână. Iubitul meu şi cu mine intenţionăm să rămânem aici mulţi ani. Poate tot restul vieţii noastre. Pentru că, deşi mi-e dor de familia şi natura mea din Maramureş, chiar cred că Danemarca este o ţară drăguţă!”, a conchis Lorena.


CLICK - Follow us on Google News