Viața unei studente românce într-un oraș din Israel. Când în fața balconului plouă cu rachete

16 Mai 2021 | scris de Monica Pavelescu

Ioana Mogoș este studentă la o universitate din Herzliya, lângă Tel Aviv, și povestește ce înseamnă să trăiești într-o țară aflată în război, în care telefonul îți zbârnâie de câteva ori pe zi, alertând în legătură cu un nou atac cu rachete... 

Viața unei studente românce într-un oraș din Israel. Când în fața balconului plouă cu rachete

Are 21 de ani, este din București și locuiește de doi ani în Herzliya, un oraș din nordul țării, pe malul Mării Mediterane, la 15 km de Tel Aviv. Este studentă bursieră la Diplomație, la o universitate privată.

Căminul în care stă are buncăre antiaeriene pe fiecare palier. Acolos-a adăpostit deja de șase ori în ultimele două zile, în timpul alarmelor. Pe timp de pace, aceste adăposturi funcționează ca săli de lectură.

”De trei zile funcționez pe cafea și băuturi energizante”, spune Ioana, n-a mai ieșit din campus de trei zile. Merge doar până la magazin și își planifică în detaliu fiecare deplasare.

”Trebuie să te gândești de zece ori înainte să faci cel mai simplu lucru. Zici: mă duc afară. Dar ce înseamnă asta, pentru cât timp ies, știu unde pot să mă adăpostesc, cât de aglomerat e la supermarket?

Nu doar rachetele sunt amenințarea. Unii oameni se înjunghie, cum s-a întâmplat în Ierusalim. Oamenii sunt pur și simplu într-un conflict între ei și nu știi cum vor reacționa”, spune Ioana Mogoș, într-un interviu acordat cotidianului Libertatea.

Cunoștea situația conflictului israeliano-palestinian de când a aplicat la facultate și își asumă alegerea făcută.

”E un risc pe care ni l-am asumat toți când ne-am mutat în Israel pentru studii sau pentru orice alt motiv. Cred că acum mai puțin de o oră a fost o altă rachetă aici în Herzliya, în Tel Aviv, eram în mijlocul orei, a trebuit să las tot, să fug în adăpostul antiaerian. Sperăm că se va termina în curând, dar n-avem de unde ști ce va fi”, spune Ioana Mogoș.

Din momentul în care când conflictul a escaladat, universitatea a trimis fiecărui student hărți detaliate cu adăposturile antiaeriene construite în fiecare clădire.

Ea stă la etajul 12 în cămin și fiecare etaj are câte o astfel de încăpere. Ioana doar trebuie să iasă din cameră și în câteva secunde ajunge în încăperea protejată.

Pe timp de pace, acea încăpere este o banală sală de lectură. Atmosfera încăperii este apăsătoare acum. Ajung acolo cu toții în timpul alertelor.

”Buncărele sunt făcute în așa fel încât toți de pe etajul meu să poată intra acolo, adică și 30 de persoane. Sunt niște încăperi normale, cu mese și scaune. Noi în general le folosim pentru camere de studiu. Aia a fost utilitatea generală până acum”, povestește Ioana.

Un israelian știe unde găsește un adăpost, așa cum știe și unde e supermarketul la el în cartier.

”Când ajungi în Israel și te cazezi în cămin, ți se spune unde sunt adăposturile și unde să te ascunzi în cazuri din acestea în care sună sirenele. Când te muți în orice alt loc, proprietarul casei trebuie să-ți explice care e cel mai apropiat adăpost”, explică Ioana.

Prima alertă a fost o experiență dificilă pentru româncă. Venise din Tel Aviv și avea o conferință online când a început să sune sirena.

”Nu știam exact ce este, era prima dată când auzeam sunetul ăsta, dar mi-am dat seama ce trebuie să fac. Am luat câinele cu mine și am alergat către adăpost. Cred că au fost trei-patru sirene. Au început la 8, apoi au fost până la 12 și apoi la 3 noaptea ultima”, își amintește studenta.

Din acel moment, nu a mai putut închide un ochi.

”Toți suntem extenuați, nu dormim de trei zile, nici nu poți să adormi gândindu-te că o să înceapă sirena în următoarele zece minute. Dar e spiritul de solidaritate care îmi place. Sunt colegi care au 18 ani, abia au ieșit din liceu, au început să plângă, le-am oferit suport emoțional. E o situație foarte grea, lumea e stresată”, mai spune Ioana.

În acele secunde ce păreau să se dilate, Ioana a trebuit să reacționeze rapid.

”Cred că se întâmplau multe lucruri în capul meu. A fost totul pe repede-înainte. Prima dată nu știam ce să fac, e grav, nu e grav, pot ajunge rachetele aici sau nu. Asta a fost la început și apoi mi-am dat seama că trebuie să plec de aici urgent. Am deschis ușa și am mers către adăpost”, povestește studenta.

Colegii ei israelieni sunt mai obișnuiți cu situația și par mai puțin stresați, mai stăpâni pe situație. Conflictul israeliano-palestinian s-a acutizat în urmă cu 74 de ani, după ce în cadrul dezbaterilor ONU s-a decis crearea statului Israel pe teritoriul Palestinei.

În toți acești ani de conflict, oamenii s-au obișnuit cu ideea că se poate întâmpla orice, în orice moment și au reguli clare cu ce trebuie să facă. Israelul este una dintre cele 28 țări ale lumii în care serviciul militar este în continuare obligatoriu și variază între 24 și 32 de luni.

Ioana crede că pregătirea militară îi ajută în aceste momente.

”Cred că și experiența armatei i-a obișnuit, știu exact ce se va întâmpla, poate au văzut lucruri mai rele acolo, poate ce se întâmplă aici nu e cea mai oribilă experiență a vieții lor. Săracii oameni din sudul țării care trăiesc cu sirenele 22 de ore din 24. Mie așa mi se pare din videoclipurile pe care le văd”, spune românca.

Are colegi care au terminat serviciul militar și în aceste zile au fost chemați la ordin. ”E nevoie de oameni. Nu cred că a mai fost așa din 2014, să ajungă rachetele până în centrul țării”.

Ioana îl are alături pe prietenul ei, paramedic, care intervine și în zone de lângă Gaza.

”Prietenul meu e paramedic și oferă prim ajutor în sudul țării. De fiecare dată când mergem în orașe ca Sderot, Ashkelon, care sunt fix lângă Gaza, îmi stă inima. Dar are o altă mentalitate, nu e mentalitatea că se întâmplă la ordinea zilei, dar sunt optimiști, au încredere în forțele lor”, mai spune Ioana.

Le dă o liniște și scutul antirachetă.

”Noi avem acel Iron Dome («Cupola de fier» - un sistem de radare de detecție și urmărire, cu un centru de management al armelor și o unitate de rachete teleghidate), pentru apărarea contra rachetelor care le distruge când sunt în aer, dar niciodată nu poți miza 100% pe asta. Dacă o parte din rachetă intră în geam? Am găsit o parte din rachetă la liceul de lângă universitatea mea. Nu poți risca”, spune tânăra.

Mama ei i-a cerut să își cumpere un bilet de avion și să vină acasă. Doar că aeroportul era închis acum două zile și apoi nici n-a mai verificat. Vrea să rămână. Speră că se va stinge conflictul și va putea să se concentreze pe motivul pentru care a ales Israelul, și anume că are printre cele mai bune universități din lume.


CLICK - Follow us on Google News