Studiu. COVID-19 dezvoltă două tipuri distincte de pneumonie - una ușoară și alta extrem de agresivă

13 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

SARS Cov 2, noul coronavirus, produce o infecție respiratorie, ce poartă numele Covid 19. Nu toți pacienții au aceleași simptome, unii suferă o formă ușoară, ca o răceală, alții, o formă severă a bolii, în care e nevoie de intubare pentru ventilație mecanică.

Studiu. COVID-19 dezvoltă două tipuri distincte de pneumonie - una ușoară și alta extrem de agresivă

Alte cazuri, al căror număr nici măcar nu-l putem estima, sunt asimptomatice, iar persoanele infectate nu prezintă vreun semn vizibil de îmbolnăvire.

Un nou studiu ce urmează să fie publicat în Intensive Care Medicine, rezultat al observațiilor făcute de medici italieni cu experiență în tratarea cazurilor grave de infecție, sugerează că pacienții dezvoltă două tipuri de pneumonii distincte, fiecare dintre ele având nevoie de un tratament specific.  

Concluzia medicilor italieni este că sindromul Covid-19 cauzează o formă de pneumonie distinctă decât cea cauzată de sindromul de insuficiență respiratorie acută (SIRA). 

O caracteristică definitorie pentru Covid-19 este hipoxemia - nivelul scăzut de oxigen în sânge - asociată cu o conformitate a sistemului respirator aproape normală. 

“Această combinație remarcabilă nu este aproape niciodată întâlnită în cazuri severe de SIRA. Acești pacienți sever hipoxemici ar putea să se manifeste diferit unii de alții: respirație normală (hipoxemia “silențioasă”) sau foarte dispneic, responsiv la oxid de azot sau deloc, foarte ipocapnic sau normo/hipercapnic, sau fie receptivi la poziția înclinată în patul ATI sau nu. Astfel, aceeași boală de fapt se manifestă cu o neuniformitate impresionantă”, se menționează în lucrarea științifică. 

Pe baza observațiilor făcute, autorii studiului propun clasificarea pneumoniilor Covid-19 în două categorii care descriu spectrul dependenței de timp în cazurile care necesită terapie intensivă. 

Primul tip este “Tipul L” (de la “low” - “jos”), caracterizat prin elasticitate scăzută, raport redus între ventilație și perfuzie, greutate redusă a plămânilor și recrutabilitate redusă, iar el de-al doilea este ”Tipul H”, caracterizat prin elasticitate ridicată, greutate mare a plămânilor și recrutare ridicată a plămânilor. 

Cele două tipuri de pneumonii Covid-19 sunt cel mai bine identificate prin radiografii computer-tomograf (CT). 

Având în vedere diferențele în progresia bolii, autorii recomandă tratamente respiratorii diferite pentru pneumoniile de tip L și H. 

Pacienții tip L pot tranziționa către tip H când magnitudinea presiunii pleurale inspiratorii variază de la 5-10 cmH2O la peste 15 cmH2O. Atunci când se întâmplă asta, riscul leziunilor pulmonare crește, iar intubarea trebuie făcută urgent.

Pacienții cu pneumonie Covid-19 de tip H trebuie tratați precum cazurile severe de SIRA.  


CLICK - Follow us on Google News