Studiu, Israel. Tulpina sud-africană ar putea reduce eficiența vaccinului Pfizer

11 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech se poate dovedi mai puțin eficient împotriva mutației sud-africane a coronavirusului SARS-CoV2, relevă un studiu făcut de oamenii de știință din Israel.

Studiu, Israel. Tulpina sud-africană ar putea reduce eficiența vaccinului Pfizer

Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.

Studiul invocat a comparat 400 de persoane testate pozitiv după vaccinare cu acelaşi număr de pacienţi care aveau boala, dar erau neimunizați.

Varianta sud-africană a fost descoperită la 1% din toţi bolnavii, însă printre pacienţii care au făcut ambele doze de vaccin rata infectării a fost de opt ori mai mare decât a celor nevaccinați.

Studiul sugerează că vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original și varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, care a ajuns responsabilă pentru aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au spus cercetătorii, relatează The Jerusalem Post.

”Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat.

Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecția vaccinului", a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.

Cercetătorii subliniază, însă, că studiul a fost făcut pe un număr relativ redus de persoane, pentru că în Israel sunt destul de puține infectări cu tulpina respectivă.


CLICK - Follow us on Google News