Studiu. Reinfectarea cu COVID-19 poate avea efecte mai puternice decât prima îmbolnăvire

09 Apr 2021 | scris de Monica Pavelescu

Un studiu al Fundaţiei Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din Brazilia şi America Latină, relevă faptul că reinfectarea cu coronavirus poate avea simptome mai puternice decât în cazul primei contagieri, relatează EFE.

Studiu. Reinfectarea cu COVID-19 poate avea efecte mai puternice decât prima îmbolnăvire

Persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus în formă uşoară şi nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient, astfel încât cresc posibilităţile de reinfectare, inclusiv cu aceeaşi variantă contractată iniţial, notează studiul.

În cazul în care o persoană se reinfectează cu aceeaşi variantă, acest lucru se produce deoarece ”pacientul nu şi-a creat o memorie imunitară”.

În situația reinfectării cu a doua variantă, acest lucru se întâmplă deoarece ea ”ar scăpa” vigilenţei sistemului imunitar şi nu ar fi recunoscută de memoria generată anterior, fiind relativ diferită.

Cercetătorii brazilieni au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020 - momentul declanşării pandemiei în Brazilia - şi până la sfârşitul anului trecut.

Dintre acestea, patru au contractat SARS-Cov-2, iar unele dintre ele s-au reinfectat cu aceeaşi variantă.

În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome uşoare, însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente şi mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

La studiu au participat cercetători de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (UFRJ), de la Institutul de Educaţie şi Cercetrae D’Or (Idor) şi de la compania chineză MGI Tech Co.

Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz şi coordonator al studiului, nu a eliminat posibilitatea chiar şi a unei a treia contagieri, deși până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2.

”Nu cunoaștem cât durează imunitatea post-COVID-19. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite a coronavirusului”, a precizat Thiago Moreno.


CLICK - Follow us on Google News