Ecaterina Andronescu propune teste grilă la Evaluarea Națională și Bacalaureatul

18 Iul 2019 | scris de Monica Pavelescu

În ultimii 30 de ani despre absolvenții de gimnaziu și liceu nu se poate spune că au fost foarte siguri că metodologia după care vor susține examenele de Bacalaureat și Anul Evaluare Naţională va fi chiar aceeași cu cea după care au început pregătirile.

Ecaterina Andronescu propune teste grilă la Evaluarea Națională și Bacalaureatul

Ecaterina Andronescu spune că forma actuală a subiectelor, în care elevii trebuie să compună un răspuns, este foarte permisivă pentru depunerea contestaţiilor. În schimb, la testele grilă rezultatul nu lasă loc de interpretări. Ministrul Educaţiei a dat exemplul Politehnicii din Bucureşti, unde a fost rector, care a introdus cu succes sistemul testelor grilă, în opinia sa.

”Numărul de contestații în funcție de an e curpins între 42.000 și 48.000. Numărul de lucrări modificate e excesiv de mare, ceeea ce e un mare semnal de alarmă pentru noi, care impune automat și măsuri pentru a remedia această situație”, a spus Ecaterina Andronescu.

”Fac comparație, noi la Politehnică, de foarte mulți ani de zile, după 89, lucrările scrise sunt pe itemi obiectivi. Lucrarea este corectată în fața elevului și a unui martor, el știe cu ce notă pleacă. Nu mai avem atât de multe contestații, atât de multe contestații din care destul de multe au primit modificarea notelor, deci au primit rezolvări. Cu itemi obiectivi nu mai ajungem în acele situații și va trebui să mergem în această direcție”, a adăugat ministrul.

Andronescu a mai spus că măsura introducerii testelor grilă ar putea să-i supere pe profesori.

”O să stăm de vorbă și o să le explicăm că este calea către care trebuie să mergem. Foarte mulți profesori spun: nu se poate la disciplina X să dăm examene pe itemi obiectivi, dar uitați-vă testele Cambridge, Oxford se dau pe itemi obiectivi și nu are nimeni nicio problemă cu corectitudinea acestor examene”, a spus Andronescu.

”Când o să avem situația exactă, o să elaborăm și metodologia pentru examenele viitoare”, a mai precizat ministrul Educației. 


CLICK - Follow us on Google News