'Josefin & Florin' - povestea unui țigan din România venit la cerșit, care s-a însurat cu o suedeză - video

20 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

”Josefin & Florin“ este un film documentar care prezintă povestea romanțioasă a lui Florin, zis ”Cuceritorul”, un ţigan venit la cerşit din Oneşti, și a lui Josefin, o suedeză, care-și creștea singură copiii.

'Josefin & Florin' - povestea unui țigan din România venit la cerșit, care s-a însurat cu o suedeză - video

Producătorii documentarului îl recomandă fiind ”un portret intim al unei iubiri neaşteptate care pune la încercare normel culturale şi noţiuni despre cum ar trebui să trăiască o familie”.

Cum s-a născut iubirea total atipică dintre cei doi? Josefin Karlsson, o suedeză intrigată și deranjată de abuzurile la care era supus un bărbat care cerșea în fața magazinului în care își făcea cumpărăturile, a dorit să-i ofere puțină compasiune și a intrat în vorbă cu el. Discuția a fost mai interesantă decât se aștepta...

"Am fost atât de șocată de modul abuziv în care unii dintre localnici se comportau față de acest cerșetor. Nimeni nu căuta să înțeleagă de ce venit în Suedia și de ce a ajuns în situația aceasta", declară Josefin Karlsson pentru unul dintre cotidianele suedeze care au relatat povestea de dragoste.

Josefin, 38 de ani, mamă a șase copii, a încercat să-i facă viața mai ușoară cerșetorului. Îi ducea câte ceva de mâncare, pături, o pelerină de ploaie. Într-o bună zi, atunci când trecea pe lângă el, în drum spre casă, cerșetorul a salutat-o. Nu-și mai aduce aminte nimic altceva decât de faptul că a roșit foarte puternic...

Idila s-a născut cu dificultăți, comunicare dintre cei doi făcându-se într-o engleză în care mâinile probabil aveau un rol mult mai important decât cuvintele. Josefin a aflat că tânărul cerșetor se numește Florin, că avea 21 de ani și că plecase în lume să-și caute norocul dintr-un sat din România, unde mai avea încă 12 frați.

"Discuțiile noastre deveneau din ce în ce mai lungi. Îmi doream neapărat să știu și să înțeleg ce-i face pe acești oameni să-și părăsească căminele și să cearșească. Am vorbit ore în șir despre cum e viața în România și în Suedia", spune Josefin.

Treptat discuțiile dintre cei doi s-au transformat în ceva mai mult. În fiecare dimineață Josefin cobora și-și petrecea ziua alături de Florin, spre seară conducându-l în parcarea în care își avea culcușul.

Legătura dintre cei doi devenea din ce în ce mai stabilă, uneori făceau mici excursii sau cei șase copii al Josefinei jucau fotbal cu Florin și prietenii săi.

Într-una din seri, Florin, care îi ceruse împrumut telefonul pentru a vorbi cu rudele de acasă, a sunat-o și i-a spus că nutrește sentimente puternice pentru ea și că dorește să fie împreună, așa cum se zice, până când moartea îi va despărți. Firește, Josefin i-a atras atenția că este mama a șase copii și asupra diferenței de vârstă dintre ei, dar asta n-a mai contat, în fața sentimentelor...

Cei doi și-au unit destinele în fața ofițerului stării civile în 2015. Josefin a purtat pe cap o coroniță de flori împletită chiar de fiica sa cea mare, în vârstă de 16 ani. Martori ai ceremoniei au fost Solei, sora miresei, și Veronica, sora mirelui, sosită special din România pentru a participa la eveniment. Printre ceilalți invitați s-au numărat și câțiva dintre prietenii lui Florin, la rândul lor cerșetori prin Goteborg.

Cum era și normal, evenimentul s-a terminat cu masa, dans și felicitări, ce au avut loc în noua locuință închiriată de Josefin în Halmstad, în care vor locui alături de cei șase copii. Meniul a fost jumătate suedez, jumătate românesc.

”Aici, la Halmstad, vom trăi împreună o viață jumătate suedeză, jumătate românească, iar Florin își va împlini visul de a avea o mică grădină de legume și de a crește animale, poate găini, poate porci”, le spunea Josefin ziariștilor de la Goteborgs Posten.

Mai rămâne de precizat faptul că ocupația Josefinei a rămas în continuare cea de mamă a celor șase copii, alocațiile oferite de statul suedez pentru creșterea acestora fiind mai mult decât suficiente!

Conform mărturisilor sale, Florin, cu puțin timp înainte de a o întâlni pe Josefin, se gândea să se întoarcă acasă, acum spune că e prins între cei de acasă care îi cer bani întruna şi între familia cea nouă pe care trebuie s-o întreţină....


Follow us on Google News