Titi Aur: «De ce să accelerezi să te duci drept către niște oameni? Sau o faci intenționat, sau nu mai realizezi ceea ce faci»

02 Mar 2021 | scris de Ioana Tomozei

Accidentul din cartierul Andronache, în urma căruia două fete și-au pierdut viața, a fost analizat și de Titi Aur, fost campion de raliu, specialist în conducere preventivă.

Titi Aur: «De ce să accelerezi să te duci drept către niște oameni? Sau o faci intenționat, sau nu mai realizezi ceea ce faci»

Fostul pilot a arătat care sunt mecanismele psihologice care au făcut-o pe șoferiță să nu schițeze niciun gest de a încerca să evite coliziunea și crede că niște limitatoare de viteză sau indicatoare ar fi putut reduce din forța impactului.

”Eu cred că în această situație, dacă strada ar fi avut limitatoare de viteză, indicatoare, ar fi putut să influențeze viteza inițială a șoferiței respective. Adică având o restricție de viteză, având niște bumpere, niște zone care practic te obligă să frânezi, ar fi putut să influențeze viteza inițială.

Dar ce este cert e că odată ajunsă în intersecție, cu viteză mai mare sau mai mică, a avut un motiv de s-a speriat. De ce s-a speriat nu știm exact.

Poate tocmai pentru că s-a trezit în intersecție cu viteză prea mare. Poate a avut un moment emoțional nu știu de care, poate soțul ei din dreapta a strigat, a făcut, nu știm ce a fost în mașină. 

Cert este că din imagini se vede clar că odată intrată în intersecție și până în momentul impactului, a accelerat încontinuu, nu a frânat, mașina nu s-a lăsat deloc de bot, adică nu a frânat, nici vorbă de urme de frânare, nici măcar nu a redus, ci a accelerat în continuu”, a explicat Titi Aur pentru Digi24.

”Mai mult, nu a virat puțin stânga, pentru că ea, mergând pe direcția tot înainte, a lovit cele două copile. Dacă trăgea puțin stânga, numai cât trecea intersecția, dacă se ducea un metru, un metru și jumătate înspre stânga, ceea ce înseamnă foarte puțin virat la stânga. 

Ar fi trecut, bineînțeles, peste borduri, ar fi intrat în gard, ar fi lovit mașina, ar fi fost niște fiare îndoite și un accident să zicem banal, dar nu ar fi fost cu victime, ceea ce mie îmi spune că ea a fost inconștientă în acea perioadă, în acea zonă.

De ce a fost? Pentru că a încurcat efectiv pedalele: în loc să frâneze, a accelerat, accelerând a intrat în panică și mai mare și mai tare. Creierului, care ar trebui să simtă că frânezi, dar de fapt mașina accelerează, i s-a șters imaginea, n-a mai înțeles nimic, s-a speriat.

A ținut piciorul maxim pe accelerație crezând în subconștient că apasă pe frână și s-a întâmplat această nenorocire.

De ce să accelerezi să te duci drept către niște oameni care stăteau pe bordură? Sau o faci intenționat, sau nu mai realizezi ceea ce faci”, a arătat Titi Aur.


CLICK - Follow us on Google News