Călătorii în Grecia. Minunile ascunse ale Peloponesului

Sunt multe locuri deosebite din Grecia pe care turistii nu le-au descoperit inca. Unele dintre acestea se afla in Pelopones, un taram cu oameni minunati, peisaje de vis si vestigii valoroase.

Pentru multi, Pelopones inseamna adevarata Grecie. Acest taram minunat, unde muntele se intalneste cu marea, este facut parca din muzica, soare, miresme de maslini, lamai, portocale si struguri. In peninsula despartita de continent prin istmul Corint se regaseste cea mai mare parte a istoriei grecesti.

Aici intalnesti la tot pasul o cetate sau ruinele unui vechi polis. Temple, teatre sau orase, centre importante in Antichitate se pastreaza si astazi, ca o marturie a uneia dintre cele mai stralucite civilizatii. Peloponesul, acest pamant incarcat de legende, are oameni minunati, ospitalieri si plini de viata.

Nu stiu cat timp ar fi necesar pentru un turist ca sa viziteze tot Peloponesul si sa inteleaga macar o parte din marturiile deosebite pe care istoria si oamenii minunati le-au lasat pe acest taram. Insa cateva obiective merita intr-adevar toata atentia.

_____________

Călătorii în Grecia – Nafplio, un oraș fermecător

Călătorii în Grecia - Nafplio, un oraș fermecător

Nafplio, prima capitala a Greciei moderne si unul dintre cele mai frumoase orase din Pelopones. Cu strazi inguste si cochete, cu case albe ce stralucesc in soare, cu piete, fantani si taverne pitoresti, Nafplio este un oras fermecator.

Arhitectura medievala se impleteste cu decoratiunile turcesti in partea veche a orasului, care dateaza din perioada celei de-a doua ocupatii venetiene, din 1686-1715.

Venetienii si-au lasat amprenta peste tot in aceasta asezare: deasupra orasului troneaza impozanta Cetate Palamidi, unde cei ambitiosi pot ajunge urcand 999 de trepte. Privelistea merita tot efortul. Turistii care nu pot urca atat de mult au la dispozitie o sosea de cealalta parte a dealului, pe unde se ajunge la cetate cu masina in mai putin de un sfert de ora.

In mijlocul unei insulite din golf se ridica fortareata Bourtzi, construita tot de venetieni, in secolul al XV-lea. Candva folosita pentru apararea orasului, transformata mai tarziu in lacasul calailor, apoi in hotel, mica fortareata este astazi un loc de interes pentru turisti, care pot ajunge aici cu vaporasul in schimbul a 4 euro. Magazinele bogate, pietele si strazile curate, portul si imbinarea pitoreasca dintre munte si mare iti umplu sufletul de bucurie si te determina sa revii in acest loc minunat.

Călătorii în Grecia – Mănăstirea Elona

Călătorii în Grecia - Mănăstirea Elona

Grecii sunt un popor credincios, astfel ca au construit lacasuri ale Domnului pretutindeni. Bisericile si manastirile din Pelopones sunt parca altfel: frumoase, luminoase, sobre, dar vesele in acelasi timp datorita caramizilor rosii sau zidurilor albe alintate de soare.

Chiar daca nu este atat de cunoscuta, Manastirea Elona este una dintre cele mai interesante din Pelopones. Micul lacas se afla la 25 de kilometri de Leonidio, in estul peninsulei, pe un versant abrupt al Muntelui Parnonas. Mica manastire impresioneaza prin locatia sa, fiind construita la 650 de metri altitudine, in peretele stancos.

Stabilita in acest loc pe la 1.300 inainte de Hristos, bisericuta a avut o istorie zbuciumata. Legenda spune ca numele vine de la satul Elos, ai carui locuitori au fost nevoiti sa fuga din calea atacatorilor, luand cu ei si icoana Fecioarei Maria, ascunzand-o in locul unde se afla acum manastirea.

Exista si o alta legenda, potrivit careia niste pastori au gasit icoana pe stanca, locul fiind luminat de o candela. Pe acest loc, doi calugari au ridicat o mica manastire cu doua chilii, care a fost extinsa mai tarziu. Lacasul si-a castigat faima de centru spiritual, fiind un simbol al sperantei mai ales in timpul ocupatiei turcesti.

Aceasta a fost distrusa insa de turci si calugarii ucisi. A fost refacuta mai tarziu, iar pe la 1800 a fost construit si un drum catre lacas. In prezent este o manastire de maicute, iar biserica adaposteste vechea icoana a Maicii Domnului, despre care se spune ca este facatoare de minuni.

Călătorii în Grecia – Podul de la Patras – Rion-Antirion, cel mai mare pod suspendat pe cabluri

Călătorii în Grecia - Podul de la Patras - Rion-Antirion, cel mai mare pod suspendat pe cabluri

O minune a ingineriei moderne este podul de la Patras – Rion-Antirion – care leaga peninsula Pelopones de continent. Considerat cel mai mare pod suspendat pe cabluri din lume, cu o lungime de 2.252 de metri, acesta este rezultatul unor lucrari desfasurate pe parcursul a sapte ani.

Podul, a carui constructie s-a finalizat in 2004, are patru piloni si o deschidere de 560 de metri. Pilonii se ridica de la 25 la 45 de metri deasupra marii, iar varfurile acestora se ridica la 160 de metri deasupra marii. Timpul de traversare a golfului Corint s-a redus astfel de la 45 de minute la numai 5 minute. In prezent, circa 10.000 de vehicule trec zilnic pe pod.

Călătorii în Grecia – Biserica Agia Foteini

>Călătorii în Grecia - Biserica Agia Foteini

In partea centrala a Peloponesului, la 10 kilometri de orasul Tripoli, se afla un monument mai putin cunoscut, dar impresionant. In mijlocul unei campii, foarte aproape de ruinele de la Mantineia, se ridica o bisericuta ciudata: Agia Foteini. 

Construit de un arhitect in anii '70, lacasul imbina mai multe stiluri arhitecturale, elemente vechi din arta greaca cu elemente de inspiratie bizantina. Se spune ca artistul a incercat sa cristalizeze istoria arhitecturala a regiunii, din Antichitate pana in prezent.

Ca simplu turist, ramai uimit cand privesti combinatia de stiluri, pagoda, coloanele, arcadele, imbinate cu truda, dar si cu dragoste. Biserica, unde in prezent se oficiaza casatorii si botezuri, este o incercare de a impleti vechiul spirit grec cu lumea bizantina, de a gasi armonia dintre lumea exterioara si cea spirituala. In interior lacasul este simplu.

Icoanele pictate pe perete il infatiseaza pe Iisus poate altfel decat ne-am obisnuit sa il vedem, asa cum l-a vazut artistul: mai aproape de noi. Chipurile sfintilor, al Maicii Domnului si al Mantuitorului sunt pictate cu multa dragoste, sentiment ce transpare dincolo de piatra, materialul-suport. Pardoseala bisericii este acoperita cu un mozaic realizat din pietre mici, construit cu migala.

Cei care vin aici raman impresionati de ideea artistului si de atentia si dragostea cu care a fost construit lacasul. Monumentul apartine unei societati din Mantineia, cea care a ales si numele bisericii.

Călătorii în Grecia – Sanctuarul lui Asclepios

Călătorii în Grecia - Sanctuarul lui Asclepios

Un alt loc minunat din Pelopones il reprezinta ruinele de la Epidavros, cu sanctuarul lui Asclepios. Situat in apropierea tarmului marii, inconjurat de munti, sanctuarul reprezenta in antichitate un loc de pelerinaj pentru bolnavii din toate colturile lumii grecesti.

Aici se afla renumitul teatru antic, cu cele 16.000 de locuri pe gradenele de piatra si o acustica excelenta, unde se tin spectacole si astazi. Tot aici se afla si Tolosul, o constructie circulara ridicata in perioada 360-330 inainte de Hristos, de catre arhitectul Policlet cel Tanar.