Impresiile unei jurnaliste germane despre București. ”Un haos absolut! Bucureștiul nu este frumos în sensul clasic, dar este plin de surprize”

Impresiile unei jurnaliste germane despre București. ”Un haos absolut! Bucureștiul nu este frumos în sensul clasic, dar este plin de surprize”

Greta Taubert, o jurnalistă din Germania, și-a povestit experiența petrecerii câtorva zile în București, pentru cititorii Der Spigel.

Dezamăgită de aspectul orașului, jurnalista germană, a redescoperit în București senzația din celelalte capitale est-europene, care se află, din punctul său de vedere, ”antipodul pozitivismului occidental”, dar a remarcat și un aspect interesant…

”În viața mea de călătoare cu rucsacul în spate, am ajuns în aproape toate capitalele din Europa de Est. Clădirile de cuburi gri și fețele gri nu mă sperie. Dimpotrivă: Îmi place onestitatea brutală a metropolelor din Est.

Ele sunt la antipodul pozitivismului occidental, care vrea ca totul să fie mereu lin și curat și ordonat și eficient și fericit. Când cablurile se revarsă din blocurile turn ca niște intestine, cel puțin nu suferi singur pe lume. Melancolia este ca un câine de stradă șchiopătând”, povestește Greta Taubert în Der Spigel.

”Despre București se știe foarte puțin. Există ceva acolo? Ceva?”

În opinia sa, Bucureștiul nu are argumente care să-l identifice și să-l singularizeze nici măcar dacă este comparat cu alte capitale est-europene.

”Dar în majoritatea orașelor din Europa de Est, există o altă vibrație în afară de griul lumii-aburire. Varșovia este cosmopolită, Praga este intelectuală, Ljubljana este drăguță, Budapesta este grațioasă, Belgrad este sălbatică, Sarajevo este orientală. Despre București se știe foarte puțin. Există ceva acolo? Ceva?”, se întreabă jurnalista germană.

Jurnalista germană mai remarcă faptul că Bucureștiul, deși este capitala României, este complet necunoscut în Occident și nu este absolut deloc promovat.

”Când am vrut să-mi pregătesc călătoria în capitala României, nu prea am avut ce să fac. Nu exista niciun ghid despre oraș în secțiunea de călătorii bine aprovizionată a librăriei din gara din Leipzig. Bucureștiul nu este menționat în antologiile celor mai interesante metropole din Europa. Atunci când le-am cerut urmăritorilor mei de pe Instagram recomandări, tot ce au găsit a fost „mănâncă creier de miel”.

”Un haos absolut!”

Perspectiva nemțoaicei asupra Bucureștiului împlinește cumva și impresia multora dintre locuitorii orașului, fiind caracterizat de un singur cuvânt: haos. ”Orașul este ca un computer care are Apple într-o zi, Windows în următoarea și o mulțime de spam între timp. Este un haos absolut”.

Nu i-a lipsit din traseu nici ”pelerinajul” la celebrii mici din Piața Obor. ”Folosim două scobitori pe post de furculiță pentru a înmuia mici în cantități uriașe de muștar și bem bere. Pe un panou scrie: „Nu, nu: „Veni, vedi, mici”, ceea ce mă face să râd din nou (…).

Tocmai pentru că Bucureștiul nu reprezintă nimic, nu și-a construit un clișeu și nu este cunoscut pentru nimic clasic de frumos, poți fi totuși surprins de orașul eclectic”, a adăugat ea.

”De ce este poliția acolo? Am fost jefuită?”

Greta Taubert a avut parte și de senzații tari, trăind o spaimă pe care o caracterizează ca fiind îngrozitoare, după ce a descoperit, în fața camerei pe care o închiriase în București, lume adunată: proprietarul ,un vecin în vârstă și doi polițiști.

”În timp ce mă grăbesc să mă întorc la apartamentul meu, pe furtună, frica se strecoară în mine. De ce este poliția acolo? Am fost jefuită? Am lăsat robinetul deschis? Un caz de crimă?

Mă grăbesc să trec pe lângă fațada clădirii cu reclama la Fanta pe mai multe etaje, introduc codul numeric pentru ușa de la intrare și iau liftull care zumzăie până la etajul patru.

Acolo văd doi polițiști, proprietarul și un vecin în vârstă în halat matlasat, în fața camerei mele, cu ușa larg deschisă. Nimeni nu știe de ce”, relatează jurnalista.

În cele din urmă, ea a descoperit și motivul pentru care poliția se afla acolo.

”Lipsește ceva?” Întreb și toți ridică din umeri. După câteva replici, mi se permite în sfârșit să intru – apartamentul este intact, iar lucrurile mele sunt neatinse.

”Când am văzut ușa atât de deschisă, am vrut doar să știu dacă nu s-a întâmplat nimic cu oaspetele”, spune doamna în halat. Ea sunase la poliție.

Trebuie să râd din nou – cu ușurare. Poate că Bucureștiul nu este frumos în sensul clasic, dar este plin de surprize. Și asta e destul de frumos”, a conchis jurnalista germană, uitând să menționeze faptul că incidentul s-ar fi putut să i se datoreze, pentru că ar fi omis să închidă ușa…

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories