Austria. Nota de plată primită de un copil român accidentat la ski şi luat cu elicopterul de pe pârtie

05 Mai 2021 | scris de Monica Nistor

Un băiat de 12 ani, care a suferit în 2019 un accident de ski, pe o pârtie din Austria, și a avut nevoie de intervenţia unui elicopter de salvare austriac,

Austria. Nota de plată primită de un copil român accidentat la ski şi luat cu elicopterul de pe pârtie

Într-un proces deschis la Judecătoria Sighişoara, Christophorus Flugrettungsverein, ONG care asigură servicii de ambulanţă aeriană în Austria, a dat în judecată, prin tatăl său, un băiat de 12 ani care a suferit un accident la ski, în Austria, şi a fost luat cu elicopterul de pe pârtie, fiind somat să plătească peste 5.000 de euro..

La patru zile de la intervenţia aeriană, a fost emisă şi factura pentru serviciul de ambulanță aeriană: 4.536 de euro.

Pentru că nu a plătit factura, ONG-ul austriac a început să calculeze penalităţile de întârziere, iar copilul a fost somat să achite factura emisă.

Ulterior, susţin avocaţii angajaţi de asociaţia austriacă, „au fost efectuate încercări repetate din partea creditoarei de recuperare a creanţei, fără ca aceste încercări să aibă succes”.

În martie 2021, Christophorus Flugrettungsverein l-a dat în judecată pe băiat, cerând judecătorilor să îl oblige pe copil, prin tatăl său, să plătească 4.536 de euro reprezentând debitul principal, dobândă de 566 de euro şi 992 de euro cheltuieli de judecată.

”Somaţia a fost primită de debitor la data de 04.02.2021, însă acesta nu a înţeles nici până la acest moment să-şi îndeplinească obligaţiile de plată, motiv pentru care formulăm prezenta cerere de chemare în judecată”, arătă avocaţii ONG-ului austriac în instanţă.

Judecătoria Sighişoara a respins cererea asociaţiei austriece arătând că ”pârâtul are 12 ani, iar potrivit art. 41 C.civ., minorul care a împlinit 14 ani are capacitate de exerciţiu restrânsă, rezultând că minorul cu vârsta de 12 ani este lipsit de capacitate de exerciţiu”.

”Persoana lipsită de capacitate de exerciţiu poate încheia singură actele anume prevăzute de lege, actele de conservare şi actele de dispoziţii de mică valoare cu caracter urgent şi care se execută la momentul încheierii lor, ori actul pe care reclamanta îşi întemeiază cererea este încheiat de minorul lipsit de capacitate de exerciţiu şi potrivit art. 44 al. 1 C.civ., este anulabil. 

Instanţa va respinge cererea reclamantei de obligarea minorului lipsit de capacitate de exerciţiu la plata sumelor rezultând din factura depusă, minorul nefiind persoană capabilă de a se obliga în mod valabil”, arată Judecătoria Sighişoara în sentinţă, care poate fi atacată cu apel.


CLICK - Follow us on Google News