3dots.ro

Familia de români refugiată în Zanzibar, amănunte despre cât de «ieftină» e viața pe insulă

Familia de români refugiată în Zanzibar, amănunte despre cât de «ieftină» e viața pe insulă
Din articol:

Într-un elan demn de o cauză mai bună, media din România a purtat de pe un site pe altul povestea unei familii de români, care a ales să se refugieze de pandemie tocmai în Zanzibar, titrând la unison ca ”prețurile sunt foarte mici”, ceea ce i-a făcut pe mulți să viseze…

Pe scurt povestea sună așa: familia Jechiu din Iași a luat decizia să se mute în Zanzibar.

Cei trei copii, de de 6, 10 şi 12 ani, au fost retrași de la școală și acum învață în sistem homeschool, la o şcoală britanică.

Aneta Jechiu are un salon de înfrumusețare în Iaşi şi a pus bazele unei şcoli de manichiură şi pedichiură. Are 10 angajaţi în ţară, pe care îi coordonează de la distanţă.

”A fost o perioadă, mai ales la început, când nu erau coordonaţi foarte bine. Am reuşit în sistemul acesta online să putem face şedinţe, să le organizăm munca. Eu am şi această parte de cursuri online pe care le organizez, platforma este pusă la punct. Trebuie doar să am internet bun“, declară Aneta Jechiu.

Ulterior, surprinsă de faptul că veștile despre viața familiei sale în Zanzibar au străbătut întreaga țară, Aneta Jechiu a revenit cu amănunte într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Din informațiile pe care le furnizează, spre deziluzia celor care deja se visau pe plajele cu nisip alb, fara masca, fara distantare fizica, se pare că nu e chiar foarte ieftin de trăit în Zanzibar…

”Pentru ca știrea despre mutarea noastră temporara in Zanzibar a fost preluată de majoritatea site-urilor de știri online și  am fost asaltata in privat cu întrebări, va răspund prin aceasta postare. 

Transportul: 
– pe mine m-au ajutat cu biletele de avion și cazarea inițială un cuplu de români care organizează vacante in Zanzibar.

Am zburat din Bucuresti in Roma apoi cu Qatarul din Roma – Doha – Zanzibar. Nu se cere test covid în Qatar sau in Zanzibar. Dacă se zboară tranzit prin alte tari verificați cerințele acestora. 

Cazarea:

in regim hotelier găsești pentru toate bugetele. Prețurile pornesc de la 
35-45 $ când nu e Full sezon, in Decembrie e cam dublu . Se găsesc și hoteluri / vile de lux de 4-5 stele 500$-1500$ /noapte 

Cazare de lunga durata: 
– Se poate negocia prețul in hotel, cereți oferta pe mail, pe booking prețurile sunt mai mari . Va asumați ca mâncați in regim hotelier la pret de 10-15 $ portia. 

– Se poate caută o vila/apartament de închiriat . Nu prea aveti multe variante pentru ca nu este foarte dezvoltat acest turism aici. Se poate gasi de la 500-700$ /lunar , și peste 1500$ cu ocean View. 

Pont: puteti intra pe grupul pe Facebook “Zanzibar rezidents “ și va lăsați cererea acolo , o sa va ofere lumea ce are disponibil. 

Cine vrea a la long – se poate caza câteva zile intr-un hotel și pe loc sa va gasiti de lunga durata. 

Mancarea: 

– terase, hoteluri standard  10-15 $ portia , restaurante mai fancy peste 30-50 portia . 

– In regim de self cooking – se găsește de cumpărat peste, fructe de mare, fructe și legume, care nu sunt foarte scumpe. De exemplu Peștele de la 4-5 $ kg dacă cumperi unul întreg .  

Fructele 2-3 $ ananas, Mango – 0.5. $ buc etc chiar sunt delicioase. Carnea se găsește vita, pui și capra. Nu știu detalii, n-am cumpărat . 

Exista Market ( cam 4 pe toată insula ) – se găsesc produse de igiena personală, produse gen lapte, iaurt, mozzarella dacă ai noroc și parmezan , bomboane , ciocolata, conserve și altele. In oraș , Stone Town găsești de toate . 

Cât de periculos este: 

– Nu ai nevoie de absolut nici un vaccin  

– Nu exista restricții , nu se poarta masca, nu exista distanțare socială 

– Nu exista terorism, nu se răpește lumea de pe strada sau alte scenarii de film pe care mi le-au scris unii 

– Țânțari sunt mulți când nu e vânt, da – m-au ciupit cu sutele , malarie nu am 

– Șopârle – foarte multe. Poti gasi și in camere. 

– Păianjeni da- inclusiv in baie am prins deja vreo 3 Tarantule 

– Arici de mare in ocean – da, ai nevoie de papuci speciali . 

– Alte vietăți gen șerpi veninoși, scorpioni nu am întâlnit , probabil prin păduri la umbra. 

Plajele: 

– absolut spectaculoase, nisipul al și fin  

– Cele mai renumite și animate de turiști sunt cele din nord – Nungwi și Kendwa- nu se simte tare fluxul și refluxul, se poate înota toată ziua. 

– Matemwe – aici stam noi 

– Kiwengwa 

– Paje 

Transport

– nu exista transport public (adică  exista dala-dala dar nu cred ca vrei sa încerci) 

– taxiurile destul de scumpe – 40-50$ de la o plaja la alta 

– Mașina de închiriat 25-30$ zi , permisul de conducere 10$, se conduce pe stanga aici. 

Distracții 
– insula este superba , exista excursii la snorkeling , pădurea de maimuțe , diving cu delfini, pădurea de mirodenii, insulele din jur, broaște țestoase de uscat și de apa etc. 

– Exista cluburi si viața de noapte 

– Exista alcool mai peste tot

– Bani sa aveti la voi dolari nu mai vechi de 2006”, a scris Aneta Jechiu, pe Facebook.

Familia Jechiu spune că va mai sta în Zanzibar până la sfârşitul lui martie, pentru că în aprilie începe sezonul ploios…

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs