3dots.ro

Experiența unor români, turiști în Coreea de Nord: Sărmana ţară, dar zgârie-nori ca aceia nu avem în România! – video

Experiența unor români, turiști în Coreea de Nord: Sărmana ţară, dar zgârie-nori ca aceia nu avem în România! – video
Din articol:

Adrian şi Alecsandra Moldovan sunt o familie de români stabilită în Austrie. Adrian a fost farmacist, Alecsandra, medic stomatolog. Fac parte din două trupe de teatru de amatori, jucând mai multe spectacole de comedie anual, în limba germană.

Profitând de experiența lui Alexandru, care a fost, până în 2013, și realizator de emisiuni de divertisment şi de turism la TV Arad, familia Moldovan au lansat pe Youtube, în urmă cu un an, “EveryDay HoliDay” – un vlog de călătorii și aventuri, unde au postat reportaje făcute în locuri exotice, mai puțin vizitate, cum ar fi Coreea de Nord, Papua Noua Guinee, Irak sau Cernobîl. Toate clipurile postate pe canalul lor au versiuni diferite în limbile română şi engleză. 

Reportajul făcut de cei doi români în Coreea de Nord este surprinzător. 

”Jurnaliştii nu au acces în RPDC decat strict sub controlul dictaturii. Noi am fost ca turişti. Şi ca turist, în momentul în care mergi cu agenţia de turism din China trebuie să semnezi o groază de hârtii şi clauze. Cea mai nasoală, referitoare la filmat şi la ce poţi reda, este că nu ai voie să apari ulterior la TV să spui ce ai văzut sau auzit şi nu ai voie să faci un film la nivel de jurnalist profesionist sau de investigaţie.

Dacă firma chineză pierde contracte de turism în Coreea de Nord este din cauză că guvernul RPDC se supără că te-au dus pe tine ca jurnalist incognito eşti pasibil la plata de despăgubiri imense. Aşadar tot ce mi s-a permis a fost să fac un reportaj strict turistic, în care am avut voie să arăt doar ce se vede şi nu am avut voie să menţionez chestiile pe care le bănuiesc, le-am citit pe net sau le-am auzit acolo. Aşadar este evident că nu pot reda în film ce mi-au povestit ghizii coreeni între patru ochi, la o bere. Asta e realitatea. E bine că am putut şi atât…”, explică Alexandru, ”cumințenia de care dă dovadă reportajul lor din Coreea de Nord”.

”În Republica Democrată Coreea se poate ajunge doar din China, cu avionul sau cu trenul, şi doar ca parte dintr-un grup organizat. Politica ultimului regim comunist autentic interzice contactul populaţiei cu lumea exterioră, accesul la internet este limitat şi cenzurat, iar ţara are o economie cu circuit închis. Lipsa de respect faţă de familia Kim este cel mai grav lucru pe care-l puteţi face ca turist în această ţară”, a spus Adrian Moldovan.  

”La vamă am trecut suspect de uşor. S-a notat doar câte telefoane şi câte aparate foto avem. Să călătoreşti în Republica Democrată Coreeană este foarte sigur, atâta timp cât respecţi regulile“, a adăugat Moldovan. 

”Nu îmi vine să cred că asta e Coreea de Nord. Atâta de modernă… Nu ne-au legat la ochi, m-am uitat şi pe hartă, după China urmează Coreea de Nord… Sincer, e prea luxosă. Suntem în Coreea de Nord sau Singapore?!”, a exclamat Alecsandra, la vederea hotelului ”Tineretului” din Phenian, în care s-au cazat și care are 105 etaje şi 330 de metri înălţime, fiind cea mai înaltă clădire din Coreea de Nord.

Unul dintre miturile din Coreea de Nord este că turiştii nu au voie să părăsească singuri hotelul, fără un ghid. Românii au reuşit, fără probleme. 

Cei doi români au vizitat Coreea de Nord chiar în Ziua Partidului Comunist, o sărbătoare importantă impusă de regimul dictatorial. 

”Cei 70 de ani de comunism au dus la o îndoctrinare severă a populaţiei. Tot ce e occidental e decadent şi periculos… Se mai zice că întreaga ţară este înconjurată de sârmă ghimpată, ca lumea să nu fugă. Mentalitatea, frica, lipsa de cunoaştere a universului de dincolo de graniţă, sărăcia sunt argumente mult mai puternice. Aici nu există hoţi, pentru că închisorile au fost înlocuite cu lagăre de muncă silnică, iar pentru prostiile comise de o persoană va avea toată familia de suferit”, povestește Adrian Moldovan. 

Cel mai vizitat obiectiv din capitală sunt statuile gigantice ale lui Kim Ir Sen şi Kim Jong Il, înconjurate de alte 227 de figuri mai mici.

”Trebuie să fiţi îmbrăcaţi decent şi să fiţi dispuşi să faceţi o plecăciune în faţa statuilor. Este recomandat să depuneţi un buchet de flori care costă cinci euro. Fotografierea statuilor este permisă doar încadrând statuile în întregime… Principala distracţie a coreenilor este socializarea în parcuri… Eu nu ştiu ce să spun de sărmana ţară în care suntem, dar zgârie-nori ca aceia nu avem în România…”, a continuat Adrian.  

Familia Moldovan a u participat la Mass Game, un spectacol gigantic – varianta modernă a paradelor comuniste, cu peste 100.000 de participanţi care demonstrează şi dansează. 

”Este cel mai mare stadion din lume, are 150.000 de locuri. Tehnic, Mass Game este un spectacol de manifestări sincron la care participă peste 100.000 de protagonişti. Show-ul de 90 de minute cuprinde gimnastică, dans, acrobaţii şi artă dramatică, totul punctat cu muzică şi efecte vizuale, dintre care cele mai spectaculoase sunt cele realizate cu ajutorul cartoanelor colorate. Lăsând la o parte tenta politică, este cu adevărat ceva ce îşi taie răsuflarea”, a mai povestit Adrian Moldovan.   

Vlogul din Coreea de Nord, postat în decembrie 2018, are aproape 1 milion de vizualizări, atât cel în română, cât şi cel în engleză. Postarea are şi peste 3.800 de comenturi. 

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs