3dots.ro

O greșeală costisitoare pe care mulți turiști o fac când plătesc cu cardul în străinătate

O greșeală costisitoare pe care mulți turiști o fac când plătesc cu cardul în străinătate

Din articol:

Mulți dintre turiști, atunci când fac plăți atunci când călătoresc într-o țară străină, le este mai confortabil uneori să facă plata în moneda cu care sunt mai obișnuiți și anume cea pe care o folosesc acasă, dar, această opțiune îi costă mai mult, scrie CNN.

De exemplu, atunci când primesc nota de plată la restaurant, clienții străini s-ar putea să primească opțiunea de a plăti cu cardul în moneda țării lor, în locul celei folosite în țara pe care o vizitează.

Opțiunea, numită ”conversie valutară dinamică” sau ”alegerea monedei de plată”, sună bine la prima vedere – un serviciu care îți face viața mai ușoară: îți convertește suma pe care trebuie să o plătești în moneda pe care o înțelegi cel mai bine.

Dar, acest serviciu nu este gratuit, iar comisionul care se aplică la fiecare plată poate fi unul important.

Un studiu efectuat pe această temă arată că taxa medie plătită de clientul care folosește această opțiune este de 7,6%, de peste două ori mai mare decât cea care se aplică dacă plătește în moneda locală (de obicei, între 1,5% și 3%).

Astfel, comparând, dacă un turist francez ia cina într-un oraș din Marea Britanie, iar nota de plată este de 88,43 de lire sterline – echivalentul a 100 de euro sau 108 dolari – și plătește în lire, care apoi trebuie convertite la euro de banca din Franța unde are deschis contul, suma finală va fi în jur de 102 euro.

În cazul în care ar fi folosit opțiunea conversiei valutare dinamice pentru a plăti direct în euro, costul ar fi de 107,60 euro.

În ciuda taxelor mari, studiul arată că peste jumătate din clienții internaționali aleg în continuare să plătească în moneda pe care o folosesc acasă, cel mai probabil pentru că oamenii preferă să facă lucrurile cu care sunt obișnuiți, mai ales atunci când sunt într-o țară străină și trebuie să facă plăți.

În același timp e de menționat că taxele suplimentare nu sunt dezvăluite în mod explicit clienților. Turiștii pot vedea cursul de schimb aplicat, dar nu văd comisioanele ascunse sau cum se compară acel curs de schimb cu altele.

Opțiunea este costisitoare pentru turiști, dar foarte profitabilă pentru cei care o aplică. Companiile care pun la dispoziția clienților opțiuni de conversie valutară dinamică obțin venituri importante – o parte dintre ele sunt adesea împărțite cu comerciantul care a făcut tranzacția.

Sursele CNN indică faptul că veniturile suplimentare pentru comercianți ajung la 1% din valoarea tranzacției, iar, în unele magazine, angajații sunt instruiți să îi încurajeze pe clienții străini să plătească în moneda lor.

În foarte multe țări, agențiile guvernamentale care reglementează aceste taxe ezită să intervină, unul dintre motive fiind teama de a afecta profiturile firmelor locale.

O excepție este Uniunea Europeană, care consideră costurile de tranzacționare excesive ca fiind o barieră în calea dezvoltării afacerilor și își propune să îi protejeze pe consumatorii europeni.

Ultimele reglementări UE, care nu se aplică încă, sunt menite să crească gradul de transparență al tranzacțiilor prin includerea de informații suplimentare despre costurile care li se aplică clienților când schimbă moneda în care vor să facă o plată cu cardul sau pe care vor să o retragă de la bancomat.

Cu toate că este un pas în direcția potrivită, ar fi mai bine ca informațiile primite de client să fie simplificate, astfel încât acestuia să-i fie adus la cunoștință procentul din suma datorată, care se taxează atunci când alege moneda țării sale.

Mai mult, clienții neinformați ar trebui protejați astfel încât să nu plătească taxe excesive printr-o limitare a comisionului care se poate impune pentru realizarea conversei valutare.

În concluzie, dacă ne aflăm în străinătate în concediu sau la muncă în stăinătate, sfatul mai multor experți din domeniul financiar este să refuzăm opțiunea de a plăti în moneda de acasă și să optăm pentru taxele de conversie mai rezonabile percepute de bancă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs