Presa bulgară despre turiștii români: pădurea de la Krapeţ plină de fecale, tufişuri împodobite cu hârtie igienică folosită, plaja sufocată de rulote închiriate ilegal

29 Aug 2019 | scris de Monica Pavelescu

Deturnați de preţurile din ce în ce mai mari din Vama Veche, dar și de kitsch-ul şi vulgaritatea deșănțată prezente din ce în ce mai des în satul de la malul mării, unii români au ales să treacă graniţa pentru mai multă relaxare în natură. la Krapeţ, un sătuc cu mai puţin de 300 de locuitori, în imediata apropiere a frontierei cu România.

Presa bulgară despre turiștii români: pădurea de la Krapeţ plină de fecale, tufişuri împodobite cu hârtie igienică folosită, plaja sufocată de rulote închiriate ilegal

Din păcate au făcut-o, așa cum sesizează presa bulgară, aducând cu ei și carențele cunoscute de civilizație și bun simț.

”Pădurea din apropierea plajei satului Krapeţ, de la Marea Neagră, este transformată în toaletă: între copaci este plină cu fecale umane iar tufişurile sunt împodobite cu hârtie igienică folosită” - aşa începe cotidianul bulgar ”Trud” un amplu reportaj despre una dintre cele mai frumoase porţiuni de plajă salbatică ale ţării, la Krapeț.

Localnicii din Krapeţ s-au plâns municipalităţii din Şabla, localitatea de care aparţin administrativ că ”turiştii români vin pe plajă cu câte două rulote, din care una o închiriază”. Desigur, ilegal, ca în România.

În plus, cotidianul ”Trud” mai relatează că turiştii români mai practică pe plaja din Krapeţ şi alte obiceiuri aduse din Vama Veche: vânzare ilegală de alcool.

”Metoda este destul de cunoscută: o masă pe plajă, nesupravegheată la prima vedere, plină cu căni de plastic în care se află votcă, gin, rachiu, vin sau bere. Însetatul vine, bea, şi lasă o sumă de bani pe masă. ”Comerciantul” merge imediat şi colectează profitul, neputând fi acuzat în faţa poliţiei de ceva în afara legii”, notează cotidianul bulgar.

”Trud” mai scrie că igiena personală a turiştilor români şi bulgari de la Krapeţ se face doar în apa mării.

Primarul oraşului Şabla, Marian Jecev, acuză că municipalitatea a stabilit un loc special pentru corturi şi rulote pe această plajă, unde se plăteşte o taxă modică pentru consumul de energie electrică şi apă. Evident, niciun turist român nu a închiriat în acest spaţiu, nedorind să plătească ceva.

Municipalitatea din Şabla este nemulţumită de mizeria lăsată de turiştii români pe plaja din Krapeţ deoarece locuitorii achită taxe şi impozite pentru curăţenie. În 2018, din fondurile comunale au fost plătite 150.000 de leva (aproximativ 75.000 de euro) pentru igienizarea suplimentară a plajei de la Krapeţ.

Cea mai mare aglomeraţie pe plajă a fost în vacanţa prelungită – pentru români şi bulgari – din jurul zilei de 15 august. Deja la sfârşitul lunii august turiştii bulgari pleacă de la Krapeţ dar, spre disperarea primarului Marian Jecev, românii vor rămâne până la sfârşitul lunii septembrie şi chiar începutul lunii octombrie.

Recent, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a acuzat turiştii români că sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane, prin aruncarea gunoaielor pe stradă. Atunci, Ministerul român de Externe a intervenit cu un comunicat oficial în care a criticat această ieşire, menţionând că turiştii români contribuie semnificativ la Produsul Intern Brut al Bulgariei.


CLICK - Follow us on Google News