Tudorel Toader acuză presiuni pentru modificarea codurilor penale în favoarea lui Dragnea

02 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

 Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a vorbit într-un într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, despre presiunile la care a fost supus pentru modificarea legislaţiei penale.

Tudorel Toader acuză presiuni pentru modificarea codurilor penale în favoarea lui Dragnea

”Nu am făcut ceea ce dânșii și-au dorit. Și ce au dorit? Amnistie și grațiere prin OUG. Eu le-am spus că politica penală nu se face prin OUG, e în apanajul legiuitorului, nu în competența Guvernului”, a spus Toader.

Întrebat de Ion Cristoiu despre adevărul existenței unor presiuni din partea lui Liviu Dragnea privind modificarea legilor penale astfel încât acesta să scape, Toader s-a delimitat de acele inițiative, declarare și neconstituționale.

”Eu vă pot spune așa, că inițiativele pe care le-am avut, au fost și sunt corecte și constituționale. Cele două decizii ale CCR vizând CP și CPP, care au declarat multe soluții neconstituționale, în controlul apriori, deci înainte de a intra legea în vigoare, niciuna din soluțiile acelea nu au plecat de la Ministerul Justiției. Au plecat din alte centre din astea sau din Comisia specială”, a spus Toader.

Toader a mai adăugat că lui și premierului de atunci, Viorica Dăncilă, i s-ar fi cerut insistent să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal.

”Cu privire la conţinutul legii, eu aş spune doar aşa: mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful-vârfului.

Eram patru din ţara asta, printre care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală, cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecare de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii.

Şi atunci am stat patru ore jumate. Era o zi care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem.

”Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?”

Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile. Am contribuit oarecum la cristalizarea celor patru criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna.

Aţi început în Parlament, aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecare din Guvern, dar ea era inevitabilă iniţiative”, a declarat Tudorel Toader.

Fostul ministru a adus în discuție existența unor centre de reflecție, de la care a primit sugestii pentru promovarea unor proiecte de lege sau OUG, declarând că aceste nu veneau doar din Parlament.

”Au existat anumite centre de reflecție. Știți prea bine ce tentă are această sintagmă care arată că proiectele de lege, de OUG, care mi se serveau mie spre a le promova erau gândite și alcătuite în altă parte.

Să nu-mi cereți să spun unde. Gândul v-ar duce la Parlament. Eu nu v-aș contrazice, dar aș spune că nu doar la Parlament erau centrele astea, erau uneori și la cei care dădeau lecții de moralitate”, a afirmat invitatul.


CLICK - Follow us on Google News