Salvamont Argeş: «În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic»

29 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Imaginea unei turiste, care a smuls cu tot cu rădăcini o tufă mare de bujor de munte, e încă o dovadă a faptului că majoritatea românilor tot n-a învățat încă să respecte natura... Concluzia e că amenzile sunt prea mici!

Salvamont Argeş: «În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic»
Sorin Lazăr/Facebook

"Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat...În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxica", a comentat imaginea Salvamont Argeş.

Bujorul de munte este o specie protejată în România, culegerea, ruperea sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă.

Bujorul de munte este foarte delicat și are nevoie de sumă de condiții pentru a se dezvolta - lumină dimineața, umiditate, sol bogat și o altitudine foarte precisă.

Planta a fost culeasă abuziv, florile fiind căutate pentru ceaiuri și dulceața, dar și pentru unele proprietăți medicinale.

Bujorul de munte nu tolerează transplantări sau mutări, lucru care face imposibilă plantarea lui în grădini. Deci chiar smuls cu rădăcină, ca moare în doar cîteva ore și nu se poate adapta la altitudini mai mici.

Tufele de bujor de munte de pe crestele Carpaților au vârste de 30-40 de ani, timp în care abia ating înălțimea maximă.


CLICK - Follow us on Google News