«Varianta italiană» - o nouă mutație a coronavirusului, similară celei din Anglia, descoperită din întâmplare

29 Dec 2020 | scris de Ioana Tomozei

A fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului, care circulă în Italia de la începutul lunii august, și care este foarte asemănătoare cu cea engleză.

«Varianta italiană» - o nouă mutație a coronavirusului, similară celei din Anglia, descoperită din întâmplare

”«Varianta italiană» descoperită la Brescia precede varianta apărută abia la sfârșitul lunii septembrie în Regatul Unit și care apoi s-a răspândit în Europa, inclusiv în Italia”, declară Arnaldo Caruso, președintele Societății italiene de Virologie, citat de La Repubblica.

Varianta identificată în Italia prezintă mutațiile 501 și 493, ceea ce face ca proteina Spike să fie puțin diferită de cea a virusului pandemic cunoscut până acum.

«Varianta italiană» a ajuns să fie descrisă din întâmplare, după o persistență virală anormală la un pacient care a avut COVID-19 în aprilie. Chiar și după recuperare, testele efectuate începând din august au prezentat continuu rezultate pozitive.

”Am decis să secvențiem virusul pentru a înțelege motivul acestei persistențe și, spre surprinderea noastră, ne-am dat seama că am identificat o nouă variantă, similară dar nu identică cu varianta engleză care începea să circule și în Italia”, a declarat Arnaldo Caruso.

”Nu cunoaștem dacă varianta engleză a apărut exact la sfârșitul lunii septembrie, precum și a noastră la începutul lunii august. O analiză ne spune că această nouă variantă italiană ar fi putut fi generată la începutul lunii iulie.

Ceea ce putem afirma din studiile colegului meu Ciccozzi este că a noastră este cu siguranță prima dovadă a mutațiilor proteinei Spike la nivelul poziției 501 în Italia și poate, cel puțin până în prezent, în Europa”, a precizat Caruso.

”Încărcătura virală ridicată prezentă în testele din august și noiembrie efectuate asupra pacientului care nu se negativa ne-a permis să izolăm mutațiile virale din Brescia”, susține Caruso.

Întrebat dacă vaccinul anti-Covid poate funcționa pe ”varianta italiană”, medicul a spus că teoretic da, deoarece generează un răspuns complex în mai multe zone.

Între timp, în Marea Britanie a mai fost detectată o nouă tulpină a coronavirusului la contactele unor persoane care au intrat în țară, venind din Africa de Sud, a anunțat ministrul Sănătății din Marea Britanei, Matt Hancock, citat de Reuters


CLICK - Follow us on Google News