«Nu aș spune asta public». Ministrul britanic al Sănătății susține că vaccinul ar avea o eficiență cu 50% mai mică pentru tulpina sud-africană - video

23 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie, susține că tulpina sud-africană a SARS-Cov-2 ar putea face vaccinurile actuale cu 50% mai puțin eficiente.

«Nu aș spune asta public». Ministrul britanic al Sănătății susține că vaccinul ar avea o eficiență cu 50% mai mică pentru tulpina sud-africană - video

În cadrul unei întâlniri cu agenții de turism, Hancock a avertizat că aducerea tulpinii sud-africane în Marea Britanie ar putea distruge acțiunea de vaccinare și ar putea trimite țara de unde a plecat, cu restricții de călătorie dure., scrie The Telegraph.

Matt Hancock este unul dintre miniștrii care susțin impunerea unor restricții de călătorie severe în Marea Britanie, după modelul din Australia și Noua Zeelandă, care și-au închis frontierele pentru turiști străini și impun tuturor cetățenilor care se întorc să stea în carantină în hotelurile aprobate de guvern.

Hancock recunoaște că datele care arată că varianta sud-africană a redus eficacitatea vaccinului cu 50% nu sunt sigure, ”așa că nu aș spune asta public”.

”Cu toate acestea, dacă vaccinăm întreaga populație și observăm o nouă variantă care evită vaccinul, atunci revenim de unde am plecat. Iar restricțiile internaționale atât de dure sunt prețul pe care, de exemplu, Australia îl plătește pentru o protecție internă mai puternică, cu revenirea la normal doar pe plan intern”.

Tulpina sud-africană – numită B.1.351 – are mutații cheie pe proteina spike iar oamenii de știință analizează încă dacă această modificare ar putea face dificilă recunoașterea ei de către sistemului imunitar.

Sir Patrick Vallance, coordonatorul științific al guvernului, a minimizat îngrijorările lui Hancock și spune că este prea devreme pentru a cunoaște exact ce efect va avea tulpina asupra vaccinării.

El a subliniat că datele care sugerează că varianta britanică este cu 30% mai letală s-au bazat pe un singur studiu, în timp ce altele nu au arătat nicio creștere. 

”Ce am putea spune este că vaccinurile actuale încă protejează în mare măsură împotriva bolilor severe și a deceselor”, a afirmat Vallance.

Boris Johnson a declarat că guvernul pe care îl conduce ar putea întări restricțiile de călătorie.

”Nu exclud că am putea lua măsuri suplimentare. Este posibil să trebuiască să mergem mai departe pentru a ne proteja granițele”, a spus premierul, întrebat dacă va închide granițele.


CLICK - Follow us on Google News