Forțe speciale americane, atacate de artileria turcă în Siria

11 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

Un contingent al trupelor speciale ale armatei americane a fost surprins de un tir de artilerie executat de armata turcă asupra unor poziții aflate sub control kurd, la granița nordică a Siriei.

Forțe speciale americane, atacate de artileria turcă în Siria

Un oficial Pentagon a confirmat incidentul pentru revista Newsweek, menționând că tirul de artilerie a fost atât de puternic încât, la un moment dat, formțele americane au luat în considerare chiar o ripostă, pentru a se apăra. 

Incidentul a avut loc în apropierea orașului Kobani, locuit în majoritate de kurzi. 

Atacul a avut loc în cadrul recentei operațiuni lansate de armata turcă împotriva forțelor kurde din nordul Siriei - ”Operațiunea Izvorul Păcii”.

Forțele americane nu au ripostat și s-au retras după încetarea bombardamentului. Nu s-au înregistrat victime.

Cei cinci membri ai UE din Consiliul de Securitate al ONU au cerut joi Turciei să înceteze acţiunea sa militară unilaterală în Siria, într-o declaraţie dată publicităţii la finalul unei reuniuni de urgenţă cu uşile închise a acestui for. În acest stadiu, cele cinci ţări europene - Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Polonia - nu au reuşit să atragă adeziunea partenerilor lor din Consiliul de Securitate pentru declaraţia lor, potrivit unor diplomaţi.

Pozițiile occidentalilor l-au înfuriat, însă, la culme pe președintele turc Recep Erdogan, care a amenințat UE.

”Hei, Uniunea Europeană, controlează-te! Ți-o spun încă o dată! Dacă vei încerca să descrieți operațiunea noastră ca pe o încercare de a ocupa (teritorii, n.r.), vom deschide granițele și vom trimite 3,6 milioane de refugiați în Europa”, a spus Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Deocamdată, SUA consideră că ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria nu a încălcat linia roşie trasată de Donald Trump, a afirmat joi un înalt resonsabil american, citat de AFP. Întrebat despre definirea acestei linii roşii, acest oficial din Departamentul de Stat al SUA a explicat că aceasta ar preuspune o ”epurare etnică”, precum şi ”lovituri aeriene sau terestre la întâmplare împotriva populaţiei civile”.