Turcia, situație economică critică. «Foamea este o realitate acum»

15 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Alimentele au devenit atât de scumpe în Turcia încât oamenii au ajuns să apeleze la toate economiile pe care le făcuseră.

Turcia, situație economică critică. «Foamea este o realitate acum»

Seceta, creșterea prețurilor la petrol, dar și deciziile guvernamentale au dus la o inflație a prețurilor alimentelor de 20%.

Un sondaj realizat luna trecută arată că mai mult de jumătate dintre repondenții din Istanbul s-au bazat pe alimentele distribuite de municipalitate pentru a supraviețui.

"Cumpărăm doar mărcile absolut necesare și cele mai ieftine. Toate prețurile la alimente sunt în creștere, dar mai ales laptele praf pentru bebeluși.

Îmi fac griji pentru copiii mei. Putem să ne achităm doar chiria, alimentele și plățile ratelor de împrumut", a declarat Huseyin Duran, tată a trei copii din Istanbul, citat de Reuters.  

Imaginea situației critice în care este Turcia este surprinsă simbolic într-o fotografie distribuită pe Twitter, în care un bărbat îngenunchează în fața logodnicei și, în loc de inel, îi oferă o sticlă cu ulei.

Într-o lume puternic afectată economic de criza provocată de pandemie, Turcia iese  în evidență printr-o creștere a prețurilor anuale de consum de 15%, cea mai mare din OECD.

Nu doar seceta și creșterea prețurilor la petrol și îngrășăminte ar fi responsabile pentru situația critică în care se află Turcia. Economiștii arată cu degetul spre deciziile politice guvernamentale care au prăbușit lira.

Un politician a declarat pentru Reuters că guvernul se așteaptă ca inflația să fie dificilă în 2021 și că este nevoie să fie ținută sub control. 

"Presiunile inflaționiste continuă să fie ridicate din cauza creșterii recente a prețurilor la mărfuri la nivel mondial și a unui efect întârziat al deprecierii puternice a lirei", a spus Yesenn El-Radhi, analist suveran senior la Capital Intelligence Ratings.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție al Republicii Populare, a declarat că situația se înrăutățește. "Nu mai existase foame în Turcia, dar este o realitatea acum. "

Ministrul de Finanțe turc, Lutfi Elvan, a declarat că se vor lua măsuri pentru a se combate inflația, care ar putea să continue creșterea până în aprilie.

Guvernul are mai multe pârghii la care poate recurge pentru a ușura presiunea crizei inflaționiste asupra publicului. Ankara a redus deja impozitele la tutun, care cântăresc foarte mult în indicele prețurilor de consum (IPC), în timp ce a majorat taxele pe alcool și taxele rutiere care au un impact mai mic.

Agențiile de stat stabilesc, de asemenea, prețul utilităților precum gazul natural și electricitatea. Luna trecută, guvernul a crescut salariul minim cu 16%, la 2.825 lire (377 dolari) pe lună.


CLICK - Follow us on Google News