3dots.ro

Austria și Olanda au blocat aderarea României la Schengen 

Austria și Olanda au blocat aderarea României la Schengen 

Dusă de clasa politică românească la o cotă de interes public destul de mare, intrarea României în Spațiul Schengen a fost, după cum mulți o așteptau, un eșec.

Astăzi, în întrunirea Consiliul JAI nu s-a putut întruni vot unanim în privința primirii României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrare două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei.

România nu a avut parte doar de opoziția Austriei, care a anunțase anterior că nu e de acord cu intrarea Bucureștiului în Schengen, ci și de cea a Olandei.

Surse liberale precizează că Olanda a explicat în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.

Prin urmare, pentru sprijinul Olandei ar trebui să aibă loc decuplarea de Bulgaria, un demers care a fost atins doar tangențial de politicienii români.

Deocamdată nu e clar când ar putea fi reluată discuția pe tema Schengen, la nivel de Consiliu Justiție și Afaceri Interne.

”Mă adresez cetățenilor României și Bulgariei. Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație Schengen.

Aveți susținerea puternică a majorității statelor membre, a președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene.

Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu românii și bulgarii.  Vom continua să facem pași în continuare,  Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea (…)

Când vorbim de Bulgaria și România, nu suntem uniți, iar asta ne face slabi”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, la finalul Consiliului JAI.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs