AstraZeneca a decis combinarea vaccinul său anti-COVID-19 cu cel rusesc, Sputnik V

11 Dec 2020 | scris de Monica Pavelescu

AstraZeneca a decis să încerce combinarea vaccinului său contra COVID-19 cu cel rusesc, Sputnik V, și a anunțat că va demara, în acest sens, teste clinice în încercarea de a spori eficacitatea vaccinului produs de către compania britanică, informează Reuters.

AstraZeneca a decis combinarea vaccinul său anti-COVID-19 cu cel rusesc, Sputnik V

Inițiativa a aparținut dezvoltatorilor vaccinului Sputnik V, care sugeraseră în urmă cu câteva săptămâni că AstraZeneca ar trebui să-şi combine vaccinul propriu cu cel produs de ei, pentru sporirea eficienței sale.

”Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare pe Twitter.

Testele clinice legate de combinarea celor două vaccinuri vor fi inițiate până la finele acestui an, a declarat șeful fondului suveran din Rusia care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V.

AstraZeneca a precizat într-un comunicat că ia în considerare posibilitatea combinării vaccinurilor și ca va iniția în curând discuți cu institutul rus Gamaleia, care a dezvoltat Sputnik V, pentru a vedea dacă cele două vaccinuri pot fi combinate cu succes.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford are o eficacitate de 70,4%. Rusia a spus că Sputnik V este, la rândul său, eficient în proporție de peste 90%, o valoare similară cu cea a vaccinurilor rivale de la Pfizer sau Moderna.

Reuters consideră că această cooperare, dintre una din cele mai valoroase companii de profil din Marea Britanie și un institut de cercetări finanțat de guvernul rus indică presiunea pentru dezvoltarea unui vaccin eficient contra aceste pandemii care a ucis deja peste 1,5 milioane de oameni.

În plus, Moscova vede în această cooperare un îndelung așteptat vot de încredere acordat de un producător din Occident vaccinului Sputnik.


CLICK - Follow us on Google News