OMS. Vaccinul anti-Covid, gata până la sfârșitul anului

07 Oct 2020 | scris de Ioana Tomozei

Un vaccin anti-Covid ar putea fi gata până la sfârșitul anului, a declarat șeful Organizației Mondiale, Tedros Adhanom Ghebreyesus, făcând apel, totodată, la solidaritate și angajament politic al tuturor liderilor pentru a asigura o distribuire egală a vaccinurilor atunci când vor fi disponibile, relatează Reuters.

OMS. Vaccinul anti-Covid, gata până la sfârșitul anului

”Vom avea nevoie de vaccinuri și există speranță că până la finalul acestui an am putea avea un vaccin. Există speranță”, a spus Tedros, fără a elabora.

Nouă vaccinuri experimentale sunt în programul COVAX, al OMS, care vizează să distribuie două miliarde de doze până la finalul anului 2021.

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.

Aproximativ una din zece persoane ar fi fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, majoritatea populației planetei fiind încă vunlerabilă în fața COVID-19, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății.

Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Urgenţe Sanitare, a declarat în fața consiliului de administrație al organizației că numărul focarelor este în creștere în părți din sud-estul Asiei și că infecțiile și decesele cauzate de COVID-19 sunt în recrudescență în zone din Europa și estul Mediteranei.

”Cea mai bună estimare actuală a OMS ne spune că aproximativ 10% din populația globală ar fi fost infectată cu virusul. Procentul variază în funcție de țară, de mediul urban versus rural, și depinde de grupuri. Dar ceea ce înseamnă este că vasta majoritate a lumii rămâne în pericol”, a declarat Ryan.


CLICK - Follow us on Google News