Prof. dr. Alexandru Rafila. Cine vor fi primii români care vor primi vaccinul și dacă va fi obligatoriu

23 Aug 2020 | scris de Monica Pavelescu

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a vorbit, într-un interviu la Digi24, despre vaccinul anti-Covid și despre cine va avea acces mai întâi la vaccinare și dacă acesta ar  trebui să fie obligatoriu. 

Prof. dr. Alexandru Rafila. Cine vor fi primii români care vor primi vaccinul și dacă va fi obligatoriu

În opinia lui Alexandru Rafila, nu toate persoanele vor răspunde la fel la vaccin, bătrânii având o imunitate mai scăzută. În aceste condiții, trebuie stabilită o ordine a categoriilor de oameni care vor avea acces la vaccin.  

”Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze.

Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin.

Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare.

În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24. 

Prof. dr. Alexandru Rafila este convins că România va beneficia de vaccin în același timp cu celelalte țări din UE, conform aceluiași mecanism prin care și medicamentul Remdesivir a fost distribuit tuturor țărilor membre ale Uniunii, pentru tratarea cazurilor grave.

”Norocul nostru că suntem în UE și, așa cum am primit o cantitate importantă de Remdesivir din partea UE ca să putem trata cazurile grave de infecție, probabil că același mecanism în cadrul Uniunii va funcționa și pentru vaccin.

Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare încât să facă posibilă - auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze.

În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA.

În ceea ce privește vaccinul din Rusia nu știu să fi existat discuții până nu primește un aviz referitor la siguranță și la eficacitate. Agenția Europeană a Medicamentulu nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila crede că vaccinul anti-Covid nu ar trebui să fie obligatoriu, ci opțional. Mai mult, urmare a teoriilor conspirației care abundă pe piață, campania de comunicare a vaccinării trebuie făcută cu foarte mare atenție.

”Nu cred că va fi un vaccin obligatoriu. Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli.

Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite.

Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”, a ținut să avertizeze medicul.


CLICK - Follow us on Google News