Vaccinarea 'la chiuvetă', un fenomen cu amploare nebănuită în România

01 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Vaccinarea ”la chiuvetă”, acțiunea care are drept scop doar obținerea certificatului verde, aruncă o umbră uriașă asupra campaniei de vaccinare din România.

Vaccinarea 'la chiuvetă', un fenomen cu amploare nebănuită în România

În mod oficial, România a ajuns la șapte milioane de persoane vaccinate, dar deocamdată nu se știe câți dintre aceștia ar deține certificate false de vaccinare.

În ultimele săptămâni au fost descoperite mai multe cazuri în care s-au traficat certificate verzi, în Prahova, în București sau în Vaslui, dar și în alte locuri din țară.

Vaccinarea ”la chiuvetă” presupune un mecanism simplu: medicul aruncă doza de vaccin, dar în sistem omul este înregistrat drept vaccinat și ulterior i se emite certificatul verde. Conform unor surse judiciare, costul unui astfel de vaccin fake ar fi între 200 și 500 de euro.

În paralel, există deja adevărate rețele care emit certificate false de vaccinare, în care doritorul primește certificatul chiar fără să ajungă în cabinetul unui medic.

Adevărata pondere a acestui fenomen se constată în spitale. Doctorii tratează pacienții ca și cum ar fi vaccinați, iar când situația se complică, unii dintre ei recunosc faptul că, de fapt, nu sunt vaccinați.

Situația este una extrem de gravă, asta pentru că mulți pacienți cu vaccin fals ajung în spitale și nu primesc tratamentul corespunzător, asta pentru că aceștia îi administrează doze ca unei persoane cu capacitate de luptă crescută împotriva Covid-19.


CLICK - Follow us on Google News