The Lancet. Persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală similară cu cea a nevaccinaţilor și pot transmite varianta Delta

29 Oct 2021 | scris de Cristina Romanescu

Concluziile unui studiu publicat The Lancet oferă o posibilă explicaţie asupra cauzei ce face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării.

The Lancet. Persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală similară cu cea a nevaccinaţilor și pot transmite varianta Delta

Studiul, efectuat de Imperial College London, arată că varianta Delta, care se transmite cu mult mai multă ușurință decât tulpinile anterioare, se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate.

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală similară cu cea a nevaccinaţilor și pot transmite cu uşurinţă varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă studiul citat de agențiile Reuters.

Doza booster, necesară
Autorii studiului subliniază însă că această constatare nu slăbeşte nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, însă observă faptul că sunt necesare dozele booster, ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.

”Prin prelevarea repetată şi frecventă de probe de la contacţii unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în propriul cămin, inclusiv celor vaccinaţi”, a declarat Anika Singanayagam, coautor al studiului.

În cadrul cercetării, la care au participat 621 de persoane testate pozitiv, s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.

În medie, contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este, conform autorilor studiului, o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.

Epidemiolog: Imunitatea de grup riscă să fie temporară
Referindu-se la situaţia specifică a Marii Britanii, epidemiologul Neil Ferguson consideră, pe baza acestui studiu, că transmisibilitatea ridicată a variantei Delta face puţin probabil ca această ţară să obţină imunitatea de grup pentru o perioadă mai lungă de timp.

”Dacă actuala transmitere atinge vârful şi apoi începe să scadă, prin definiţie am atins oarecum imunitatea de grup, dar aceasta nu va fi permanentă” explică Ferguson. „Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important”, subliniază epidemiologul britanic.


CLICK - Follow us on Google News