Sute de turiști în nordul litoralului, infectați, toți cu aceleași simptome. «Nu vreţi să ştiţi ce concediu am avut!»

28 Iul 2021 | scris de Anita Raicu

În ultimele zile, în nordul litoralului, sute de turişti au ajuns la medic cu probleme grave digestive, printre numărându-se foarte mulţi copii. Oamenii cred că de vină ar fi apa mării, dar autorităţile exclud această variantă.

Sute de turiști în nordul litoralului, infectați, toți cu aceleași simptome. «Nu vreţi să ştiţi ce concediu am avut!»

Un virus deocamdată necunoscut compromite vacanţele turiştilor pe litoralul românesc. Copii şi adulţi au umplut spitalele şi au golit farmaciile de medicamente. Toţi cu aceleaşi simptome.

”Mi-au spus că sunt foarte mulţi copii, că în jur de 30 de copii ajung pe zi cu aceeaşi problemă. La două zile au apucat-o aceleaşi crize pe mama mea şi la 3 zile pe soţul meu”, declară o turistă.

”Am mâncat numai de la nişte restaurante cel puţin mid-level, adică nu am mâncat de la celebrele localuri împinge tava sau locuri care mi se păreau insalubre. Copilul are trei ani şi patru luni.

A vomitat pentru prima dată, cred că tot ce mâncase în alea două zile şi a ţinut-o tot aşa, cred că, mă rog, am ajuns în Bucureşti pe la trei dimineaţa şi până a doua zi dimineaţă când am chemat şi salvarea. (...)

M-a sunat soţia că nu numai ea a păţit acelaşi lucru, ci şi părinţii ei, care nu au fost cu noi la mare. Eu sunt ferm convins că a fost apa mării, nu mâncarea, pentru că ... câtă mâncare alterată să fi mâncat atâţia oameni care au păţit asta?”, povestește un alt turist.

”A avut probleme, şi cu scaune şi vomă, chiar 24 de ore în continuu. Nu vreţi să ştiţi ce concediu am avut. Am fost la farmacie şi nu mai aveau nimic”, confirmă un alt turist.

”Eu sunt cadru medical, sunt vaccinată COVID, ideea e că eu suspectez un focar viral pe litoral, pentru că e un virus cu incidenţă contagioasă foarte puternică. N

oi am fost patru adulţi şi doi copii. Iniţial s-au îmbolnăvit copiii şi apoi au luat, mă rog, doi dintre adulţi. Noi nu am consumat alimente de pe litoral”, afirmă o altă turistă.

”N-au mâncat nimic de-afară, nici nimic, nici de pe plajă, nici, totul au mâncat doar gătit de mine. Deci am exclus mâncarea şi a rămas apa de mare.

O doamnă asistentă, mi-a spus, "doamnă, dar nu ştiţi, când veniţi la mare, măcar cu o săptămână-două înainte, faceţi o cură de probiotice! Enterocolită, enteroviroză, ceva. Au zis că ori e adenovirus, ori e rotavirus, ori e norovirus. Una din cele trei”, mai declară o altă turistă.

Claudia Tătărici, medic Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa afirmă că în ultimele zile, numărul solicitărilor la Ambulanţă a crescut cu aproximativ 80-100 într-un interval de 24 de ore.

Autorităţile exclud varianta ca apa să-i fi îmbolnăvit pe oameni.

”Calitatea apei în cele 48 de puncte de îmbăiere de pe litoralul românesc este bună sau foarte bună”, declară Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanţa.

”Atât în ceea ce priveşte apa de mare cât şi apa din piscinele unităţilor aflate pe litoral nu avem niciun indiciu care să releve un pericol pentru sănătatea turiştilor sau a populaţiei”, spune prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Silviu Coșa, prefect Constanța: ”La nivelul spitalului de Boli infecţioase există 22 de persoane internate cu enterocolită ceea ce înseamnă sub jumătate din media normală a lunilor de vară”.

La insistențele reporterilor Observator, DSP Constanţa a transmis o listă de sfaturi pentru turişti. Printre altele, trebuie să consume apă fiartă şi răcită sau apă îmbuteliată. Adică apa de la robinet e bună, dar nu prea.


CLICK - Follow us on Google News