Studiu. Particulele emise în timp ce vorbim răspândesc coronavirusul mai mult decât tusea

20 Ian 2021 | scris de Monica Pavelescu

Coronavirusul poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv prin picăturile emise de o persoană infectată atunci când respiră, vorbește sau tușește.

Studiu. Particulele emise în timp ce vorbim răspândesc coronavirusul mai mult decât tusea

În acest mod se explică de ce virusul se răspândește mult mai ușor în spații închise.

În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar virusul persistă.

Rezultatele unui nou studiu arată că riscul de infectare este mai mare în cazul unei discuții cu o persoană infectată decât dacă acesta ar tuși în apropiere, tocmai din cauza particulelor persistente, informează The Guardian.

Rezultatele obținute de această cercetare arată că durează câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se răspândească pe o distanță de cel puțin doi metri.

”Aveți nevoie de măști, de distanțare și de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță“, spune prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al studiului.

Echipa de cercetători atrage atenția că nu este sigur că nu te poți infecta dacă te afli fără mască lângă o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă stă la doi metri de tine.

”Vorbirea este o problemă foarte importantă atunci când vorbim despre transmiterea virusului. Ea trebuie luată în considerare pentru că produce particule mult mai fine decât tusea, iar aceste particule pot persista timp de cel puțin o oră în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala“, spune de Oliveira.


CLICK - Follow us on Google News