Alpinistul Gabriel Tabără, găsit fără suflare în cortul său, pe Everest

Alpinistul Gabriel Tabără, găsit fără suflare în cortul său, pe Everest

Gabriel Tabără a fost găsit mort, luni dimineață, în cortul în care se odihnea în Tabăra III, aflată la 7.470 de metri altitudine. Alpinistul intenționa să urce pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, fără să folosească oxigen suplimentar.

În vârstă de 48 de ani, Gabriel Tabără a fost găsit de ghidul său montan, un Sherpa.

”Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, organizatorul expediției, citându-l pe ghidul său Sherpa, informează Monitorul de Cluj.

Gabriel Tabără se afla în Nepal de peste două luni și plănuia să urce pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, fără să folosească oxigen suplimentar. În procesul său de pregătire, el finalizase aclimatizarea și mai multe runde de rotație.

”Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a mai declarat Mohan Lamsal, organizatorul expediției.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor pe teren de pe Everest a confirmat moartea lui Gabriel Tabără.

Alpinistul român este a treia victimă din acest sezon a expedițiilor de pe cel mai înalt vârf montan din lume, Everest.

La începutul acestui an o altă alpinstă româncă și-a pierdut viața în timpul unei expediții. Mihaela Gabi Ianoși a murit în timp ce se afla în expediție în Anzi Cordilieri, imediat ce escaladase vârful Acongagua, la 6.960 metri altitudine, cel mai înalt din America.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories