
Iași . ”Fabrica de vise” punea intenţionat droguri în acadele, jeleuri, bomboane şi ţigări de vapat pe care le vindea copiilor pentru a crea dependența

În urma descinderilor făcute de DIICOT a fost oprită activitatea unei societăți din Iași care producea și comercializa dispozitive de vapat și dulciuri care ar fi conținut substanțe psihoactive și care au fost vândute în toată România sub acoperișul unei afaceri legale.
Conform datelor furnizate de anchetatori, mai mult, firma punea intenţionat droguri în acadele, jeleuri, bomboane şi ţigări de vapat pe care le vindea copiilor pentru a crea dependența de produsele lor.
În fabrică s-au produs, de la finalul anului trecut, drajeuri, jeleuri, prăjituri dar şi dispozitive de vapare care aveau în compoziție substante psihoactive periculoase.
Potrivit anchetatorilor, cel puțin 100.000 de dispozitive de acest gen au ajuns pe piaţă, distribuite online sau vândute la vedere în mall-uri, în aproape toată ţara. În tot acest timp, cei vare le comercializau se pare că știau exact ce vând și cât de periculoase pot fi, iar consumatorii, majoritatea copii și tinerii ajungeau dependenţi fără voia lor.
Oficial, compania se recomandă ca fiind lider global în extracția de canabis şi era autorizată să cultive, recolteze şi să fabrice produse care aveau în compoziţie cânepă, dar, în cantităţi reglementate de lege.
În realitate, aici se produceau cu bună ştiinţă dispozitive electronice de vapat, acadele, jeleuri şi bomboane pentru copii şi adolescenţi încărcate cu subsţante psihoactive.
Unele dintre substanțe sunt interzise, altele sunt pe cale de a intra pe această listă, unele sintetice, altele naturale, dar toate producând halucinații, stări eufiorice și dependență, aveau acelaşi efect ca marijuana.
Surse citate de Observator afirmă că cel puţin patru elevi ar fi ajuns de urgenţă spital după ce au fumat sau au mestecat acadele făcute în această hală.
Patronii se lăudau, extrem de cinic, că „le vindem vise copiilor”, produsele fiind extrem de populare în special, în apropierea şcolilor.
Produsele periculoase erau distribuite în 23 de judeţe şi în Capitală, practic în mai mult de jumătate din ţară și chiar erau exportate. La noi, se vindeau în magazine centrale, mall-uri sau online. Preţurile variau între 5 lei o acadea şi puţin peste 100 de lei o cutie cu jeleuri.
Prin aceste mijloace reţeaua infracțională a reușit să-şi crească cifra de afaceri cu 188%. Anul trecut, au încasat aproape 4 milioane şi jumătate de lei din afacere ilegală, la care lucrau doar 8 angajaţi.
Afacerea cu canabis are sediul central în Canada, la Vancouver şi birouri inclusiv în Japonia. În 2019, promovau faptul că au 450 de hectare de teren agricol pe care cultivă canabis.