‘Șapte ani de coșmar’ trăiți de o pensionară italiancă, adusă de o badantă în România unde i se promisese o viață liniștită
O româncă este acuzată că a reușit să convingă un cuplu de italieni vârstnici să rupă legătura cu familia și să îi încredințeze gestionarea averii, pentru ca apoi să îi aducă în țară și să-i supună la abuzuri fizice și psihologice conform publicației La Valsusa.
Trista poveste a început în urmă cu opt ani, când românca, angajată a Căminului de bătrâni San Giacomo din localitatea Susa, provincia Torino, i-a cunoscut pe cei doi vârstnici italieni, bărbatul fiind internat în azil.
Manifestându-se foarte prietenos, îngrijitoarea le-a câștigat treptat încrederea italienilor și a devenit din ce în ce mai apropiată de ei.
Folosindu-și influența, ea i-a convins pe cei doi să rupă relațiile cu familia lși apoi să o urmeze în România, dar nu înainte de a-i fi încredințat dreptul de a le încasa pensia și de a administra toate celelalte venituri.
Românca a fost atât de persuasivă, încât cei doi bătrâni erau convinși că numai ea le putea garanta starea de bine și chiar au intrat într-un conflict deschis cu fiica lor, care a încercat în zadar să-i convingă de contrariul.
Pensionara, Maria Michela De Feo, aproape că și-a renegat fiica, afirmând că nu mai voia să aibă nimic de-a face cu ea și cu ceilalți membri ai familiei.
Între timp, românca a reușit să aducă în România nu doar cuplul, ci și pe mama pensionarei, în vârstă de 97 de ani, care va muri după numai câteva luni de la mutarea în țara noastră. Câțiva ani mai târziu, a murit și bătrânul, lăsându-și soția singură, la mila femeii românce.
Fiica bătrânei a încercat de mai multe ori să ia legătura cu mama sa, i-a scris numeroase scrisori și i-a trimis colete, dar totul era filtrat și gestionat de către îngrijitoare, care a devenit i-a impus bătrânei condiții din ce în ce mai restrictive, transformându-se într-un adevărat torționar.
Statutul Mariei De Feo s-a transformat treptat de la cel oaspete la prizonieră, devenind și victima multor abuzuri fizice și psihologice.
Toate acțiunile legale de contestare a acțiunii care i-a adus pe italieni în România nu au produs niciun rezultat, pentru că plecarea lor din Susa a fost un act complet voluntar și, prin urmare, nu putea fi invocată o răpire.
Pensionara italiancă ar fi încercat de mai multe ori să scape de sub tutela româncei, dar fiecare încercare ar fi fost neutralizată de îngrijitoare, care i-a imputat gesturile atât fizic, cât și moral.
În urmă cu doi ani, însă, povestea a luat o nouă întorsătură. Românca a fost nevoită să se întoarcă în Italia, la o fiică de-ale sale care locuiește în zona Rieti, pentru a scăpa de justiția din România, care se pare că o urmărea pentru comiterea unor ilegalități.
Românca a luat-o cu ea în Italia și pe pensionară, iar aceasta din urmă a avut după un timp șansa să iasă din casă și să neobservată, pe o stradă izolată, dintr-o zonă rurală.
Ea a fost găsită de un șofer care a observat că este dezorientată, a oprit mașina și i-a oferit ajutorul. Pensionara a reușit să-i spună doar: ”Du-mă la carabinieri.”
Era sâmbătă, 22 octombrie 2022. ”Vreau să vin acasă! Mă primiți? Veniți să mă luați!”, au fost primele cuvinte pe care bătrâna i le-a adresat fiicei sale, pe care a apelat-o din postul de carabinieri.
”Mama e din nou acasă după șapte ani de coșmar”, a transmis Wanda Zardo, fiica pensionarei (amândouă prezente în imaginea care ilustrează articolul – N.R.).
”Nu voi menționa numele acelei femei (al îngrijitoarei – N.R.), împotriva căreia am depus plângere și, prin urmare, așteptăm rezultatul anchetelor care sunt în desfășurare, și pentru că toată lumea din Susa o cunoaște…
Am spus această poveste pentru că mi-ar plăcea să nu se mai întâmple niciodată în casele altor familii.
Trebuie să fim atenți pentru că uneori sunt oameni care, etalând cele mai bune intenții, se infiltrează în familii, creând ulterior răni care apoi sunt foarte greu de vindecat, precum și prejudicii morale și materiale foarte grave”, a mai declarat Wanda Zardo.
Despre îngrijitoarea româncă, Wanda Zardo afirmă că în prezent continuă să lucreze cu normă întreagă într-un azil de bătrâni, probabil în căutarea unor noi victime.