3dots.ro

Profesor de matematică: Elevii de 10 la Evaluarea Naţională n-ar fi luat nici 5 la examenul din 1985

Profesor de matematică: Elevii de 10 la Evaluarea Naţională n-ar fi luat nici 5 la examenul din 1985

În contextul rezultatelor obţinute de România la Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor, cunoscut mai de toată lumea drept testul PISA, un profesor de matematică, în prezent pensionar, oferă o perspectivă despre declinul calității învăţămâtului românesc în ultimii 30 de ani.

Petre Apostol, profesor de matematică din județul Prahova, a publicat contul său de Facebook subiectele pe care elevii absolvenţi de gimnaziu în anul 1985 le-au avut de rezolvat la examenul de admitere pentru treapta I, aşa cum se numea atunci examenul de admitere la liceu.

După cum se poate remarca dificultatea subiectelor este cu mult peste ceea din prezent, iar profesorul Petre Apostol este convins că nici măcar elevii de nota 10 nu pot rezolva exerciţiile pe care părinţii lor le-au primit la examenul de admitere în liceu în anul 1985.

”Subiectele de mai jos au făcut obiectul examenului de admitere la liceu în anul 1985. Daţi spre rezolvare aceste subiecte unui elev de clasa a IX-a care a avut la evaluarea naţională nota 10 şi vă garantez că nu ia nici măcar nota 5. Asta pentru că nivelul învăţământului matematic a scăzut foarte mult.

Pe de o parte, multe din noţiunile matematice au fost eliminate, iar cele rămase au fost mult simplificate, multe dintre ele fiind date elevilor fără demonstraţie, pe de altă parte dificultatea subiectelor la evaluarea naţională a scăzut foarte mult”, scrie profesorul Petre Apostol.

Subiectele date la matematică la examenul de admitere în liceul în anul 1985. E un test pe care îl puteți incerca fiecare dintre voi pentru a putea evalua cât de multă matematică știe un elev din ziua de astăzi față de unul de acum 30 de ani.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs