3dots.ro

Anchetă la Maternitatea Arad, după ce o gravidă și copilul său au murit în urma unei infecții respiratorii

Anchetă la Maternitatea Arad, după ce o gravidă și copilul său au murit în urma unei infecții respiratorii

O tânără de 25 de ani a murit, marţi, împreună cu copilul născut în urma unei cezariene, după ce a fost adusă luni la Maternitatea Arad în stare gravă din cauza unei infecţii respiratorii severe. Inspectorii de sănătate publică au început o anchetă la unitatea medicală.

Tânăra decedată era din oraşul Sântana, revenise în țară din Belgia în urmă cu trei săptămâni şi mai avea doi copii.

Tânăra însărcinată a fost adusă la Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean Arad în cursul zilei de luni, pentru că respira foarte greu şi avea febră.

„A fost adusă la spital cu ambulanţa, pentru febră la domiciliu, cefalee, tuse şi dispnee la efortul de tuse. Colegii au preluat-o, mai ales că era la termen cu sarcina, şi pentru că avea o stare influenţată au ţinut-o pe secţie.

Sub tratament antibiotic s-a ameliorat parţial starea ei, dar din păcate în cursul nopţii, în jurul orei 4:30, dispneea s-a accentuat, motiv pentru care a fost preluată de serviciul de terapie intensivă şi s-a reuşit stabilizarea pacientei”, a declarat medicul-şef al secţiei, Gheorghe Furău.

Medicul a precizat că starea tinerei a fost bună până pe la orele 7:30, când în echipă completă s-a decis să se efectueze de urgenţă cezariană, în scop vital fetal dar şi matern, pentru a-i uşura pacientei respiraţia.

”În timpul intervenţiei, copilul nu a putut fi salvat, nu s-a putut resuscita, deşi au existat tentative. Ulterior, mama a prezentat stop cardiac ce a fost resuscitat de echipa operatorie şi după două ore de la terminarea operaţiei pacienta a decedat”, a declarat Gheorghe Furău.

El a precizat că sarcina nu fusese luată în evidenţa vreunui medic, în condiţiile în care femeia a revenit în ţară din Belgia în urmă cu trei săptămâni.

Conform şefului maternităţii, cauza decesului tinerei şi copilului a fost o bronhopneumonie de etiologie virală, fiind exclusă, în urma testelor, infecţia cu SARS-CoV-2.

„O echipă a inspecţiei sanitare se va deplasa la spital pentru a vedea în ce condiţii s-a produs acest eveniment. În momentul în care primim de la Medicina Legală rezultatele anatomopatologice, se va forma o comisie şi se vor urma procedurile”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Cecilia Irimie.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU