3dots.ro

Spania. Alina, românca ce dormea pe stradă cu cățeii ei. ”Niciunde nu le va fi mai bine decât cu mine”

Spania. Alina, românca ce dormea pe stradă cu cățeii ei. ”Niciunde nu le va fi mai bine decât cu mine”
Din articol:

Într-un gest destul de rar întâlnit, comunitatea românească din Spania s-a mobilizat și a reușit să o ajute o compatrioată care după ce își pierduse locul de muncă ajunsese să doarmă pe stradă, într-o mașină, alături de câinii ei.

Alina este o româncă stabilită în Spania în urmă cu zeci de ani. Ea a lucrat timp de 15 ani chelneriță, iar apoi alți ani buni la un depozit.

Criza economică provocată de măsurile luate și în Spania pe timpul pandemiei au făcut ca și românca să-și piardă locul de muncă. În imposibilitate de a-și mai plăti chiria, ea a ajuns să doarmă în ultimele trei luni pe stradă, în mașină.

A încercat, în zadar, să-și găsească de muncă prin intermediul agențiilor specializate. De curând, cazul ei disperat a fost făcut public de media din Spania, dar și pe mai multe grupuri de Facebook ale românilor din Peninsula Iberică.

Cazul său a fost prezentat și de televiziunea spaniolă Tele Madrid.

”Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge în situația asta. Mereu am avut de lucru, nu am trăit în lux, dar am avut tot ce îmi trebuie.

M-au dat afară de la muncă odată cu pandemia și de atunci n-am mai găsit de lucru și nu am mai putut să îmi plătesc chiria, așa că m-au dat afară din apartament. Am lucrat 15 ani chelneriță, apoi câțiva ani am lucrat într-un depozit”, a povestit românca.

Alina mai spune că stă în mașină, însă de multe ori nu își permite să se încălzească. ”Țin căldura pornită în mașină, însă nu toată ziua pentru că nu îmi permit. Până iese soarele.”

Deși se află într-o situație dramatică, Alina nu și-a abandonat cei doi câini. De altfel, de multe ori a preferat să rămână ea nemâncată, doar să le dea hrană patrupedelor.

”Nu vreau să las câinii la un refugiu pentru animale sub niciun chip. Niciunde nu le va fi cum le e cu mine. Chiar dacă stăm în mașină, le dau să mănânce, am grijă de ei. Cea mare este bolnavă și eu o îngrijesc, îi dau medicamente. Mai întâi ei și apoi eu. Dacă ei au ce le trebuie, eu mă simt bine”, a mai spus ea.

Alina a mai fost ajutată de fratele ei, însă a preferat să nu abuzeze de sprijinul său. ”Am un frate la care mai dorm uneori, când e foarte frig, dar e dificil, pentru că el are familia lui, iar eu am câinii, care sunt familia mea. Sunt majoră, trebuie să am grijă singură de mine.”

Românca le-a spus spaniolilor că nu este o cerșetoare și că nu vrea să fie ajutată cu bani, ci își dorește un loc de muncă, pentru a se întreține din nou singură și a avea o viață normală  și că este dispusă să învețe și să presteze orice fel de muncă cinstită.

”Îmi doresc un loc de muncă, orice ar fi. Totul se învață în viață, nimeni nu se naște învățat. Vreau să îmi permit să plătesc chirie pentru o camera în care să pot să stau cu câinii mei.

E tot ce îmi trebuie. Nu am nevoie să vină lumea și să îmi dea azi 10 euro, mâine 20, pentru că nu îmi place deloc situația în care mă aflu. Mă ajută pe moment, da, dar nu mă scapă.

Nu știu dacă reușesc să mă fac înțeleasă: tot ce am nevoie este un acoperiș sub care să locuiesc, să pot apoi să merg la muncă. Nu să vină cineva și să îmi dea de mâncare sau nu știu ce”, a mai afirmat ea.

Jurnaliștii de la Radio.es au mediatizat cazul Alinei și au prezentat informații inclusiv pe site, informațiile despre cazul ei fiind postate și pe grupul de Facebook ”Anunțuri și oferte de muncă în Spania”.

Vestea bună este că eforturile nu au fost în zadar. Pe grupul de Facebook a fost a anunțat că o companie românească din Spania, Castelul de Evenimente, o va ajuta cu un loc de muncă și cu cazare.

”Probabil mulți ați auzit de Alina, fata care doarme în mașină împreună cu ai săi cățeluși. Am avut bucuria să citesc că Simona de la Castelul Evenimente i-a oferit cazare și muncă, o primește cu cățelușii ei. Bravo, Simona! Un gest ce merită menționat!”, a anunțat unul din membrii grupului.

Spania este în ultimii 10-15 ani printre țările cu cel mai ridicat șomaj, iar străinii au de multe ori o viață grea.

Rezidenții străini, dar și tinerii absolvenți sunt cei mai afectați, iar rata şomajului din Spania a ajuns la aproape 15%, ceea ce înseamnă că numărul spaniolilor fără loc de muncă a depăşit pragul de trei milioane.

Creşterea şomajului este alarmantă în special în rândul tinerilor spanioli cu vârste sub 25 de ani, rata se apropie de 50%. La fel de grav, aproape un milion de familii au toţi membrii în şomaj.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs